“Severitatea crizei economice din Europa de Est ameninta cei douazeci de ani de reforma economica”, este declaratia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutie infiintata in 1991 pentru a sprijini tarile din Europa de Est in tranzitia acestora spre economia de piata. Oficialii europeni afirma faptul ca situatia economica grea din Europa de Est este cu totul diferita fata de ceea ce se intampla in Occident. Astfel, Thomas Mirow, seful BERD afirma ca “problemel
“Severitatea crizei economice din Europa de Est ameninta cei douazeci de ani de reforma economica”, este declaratia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutie infiintata in 1991 pentru a sprijini tarile din Europa de Est in tranzitia acestora spre economia de piata.
Oficialii europeni afirma faptul ca situatia economica grea din Europa de Est este cu totul diferita fata de ceea ce se intampla in Occident. Astfel, Thomas Mirow, seful BERD afirma ca “problemele din regiune sunt total independente de cele din restul Europei”.
Dat fiind faptul ca au fost integrate intr-o structura comunitara, criza din regiune nu-i poate lasa indiferenti pe mai vechii membri din Uniune. Tot presedintele BERD a declarat ca eventualele falimente ale bancilor din Europa de Est sau ale filialelor de aici ale bancilor occidentale, vor avea, cu siguranta, un impact si in zona euro.
Ideea ca Romania a facut un salt inapoi cu 20 de ani a fost deseori reluata de comentatorii politici romani in momentul in care s-a format coalitia pentru guvernare la sfarsitul anului trecut. Ideea, sub aspect economic, este reluata in mod mai mult sau mai putin direct si de catre oficiali europeni.
Este Europa intr-adevar unita?
Deocamdata aceste declaratii nu se poat confirma. Cert este ca criza economica a pus mari probleme liderilor de la Bruxelles privind relatiile dintre membrii Uniunii Europene.
Tarile din Europa Centrala si de Est au estimat ca Uniunea Europeana nu le ajuta suficient de mult pentru a face fata crizei. Comisia Europeana, in schimb, le aminteste acestora ca nu este singura institutie abilitata sa ofere ajutor si ca mai sunt si alte organisme internationale carora se pot solicita bani, cum ar fi FMI si Banca Mondiala.
UE a pus deja la dispozitia acestor state un ajutor financiar de 24 de miliarde de euro, insa expertii spun ca este mai mult decat insuficient.
Henri Sterdyniak, economist la OFCE este de parere ca Europa ar trebui sa se fereasca de imprumuturile de la FMI.
„Ne putem imagina o lume polarizata unde Europa de Vest va sari in ajutorul tarilor din Est, la fel cum tarile asiatice sunt ajutate de catre economiile excedentare ale continentului cum ar fi China. Acest lucru ar diminua rolul FMI si ar sustine mai mult unitatea europeana.”
Criza capitalismului versus comunism
Jacques Rupnik, specialist pe Europa Centrala si de Est face o declaratie oarecum socanta: „Un factor important al situatiei cu care se confrunta tarile din Europa de Est este credinta imensa pe care au avut-o in economia de piata. Au manifestat o incredere extraordinara in liberalism dupa ce au trait ani buni de comunism si nu-si puteau imagina o astfel de criza nici ca sistemul capitalist poate avea erori. Astfel, afacerile suprime care au creat premisele declansarii acestei crize au avut loc in urma cu doi ani, nu au de gandit nimanui. In tot acest timp, aceste tari nu au vrut sa vada nimic”.