A murit profesorul universitar Nicolae Buzgar

Doliu în lumea academică din România! Nicolae Buzgar, unul dintre cei mai apreciați profesori de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași a murit la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut de către colegii săi de breaslă.

Mediul intelectual și universitar din Iași plânge trecerea în neființă a profesorului Nicolae Buzgar, cadru didactic al Facultății de Geografie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta a încetat din viață sâmbătă, 27 ianuarie 2024, la vârsta de 65 de ani.

Cine a fost Nicolae Buzgar?

Profesorul Nicolae Buzgar a fost un cadru didactic și cercetător remarcabil în domeniul mineralogie-geochimie. S-a născut la 16 septembrie 1958, în orașul Câmpeni, județul Alba, din Țara Moților.

A urmat cursurile Școlii Generale din Câmpeni în perioada 1965-1973. Nicolae Buzgar și-a continuat studiile la Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Cluj-Napoca, specializarea Fizică aplicată. După susținerea examenului de bacalaureat în 1978, a fost acceptat la Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secția Inginerie geologică și geofizică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o cu succes în anul 1984. Ulterior, și-a desfășurat activitatea la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990. În perioada 1990–1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1992 și până la trecerea în neființă, a fost cadru didactic, ocupând toate treptele academice prin concurs: asistent universitar (1992–1995), șef de lucrări (1995–2000), conferențiar (2000–2014) și profesor universitar (2014–2023).

A fost un lider remarcabil, ocupând funcția de șef al Catedrei de Mineralogie-Geochimie în perioada 2005–2008. Ulterior a condus Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie între anii 2008 și 2023.

„A îndrumat generații de studenți de la specializările Inginerie geologică şi Geochimie (licență și master), cărora le-a predat discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Raman, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică, Petrologia rocilor rezervor siliciclastice.

Cu mult devotament, a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă. Transmitem sincere condoleanțe familiei. Călatorie frumoasă în Univers!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a facultății.

A murit medicul Cătălin Dumitrașcu

Și lumea medicală din România a suferit recent o pierdere extrem de dureroasă. Dr. Cătălin Dumitrașcu a fost recunoscut nu doar pentru abilitățile sale medicale excepționale, ci și pentru calitățile sale de lider în domeniul afacerilor. În paralel cu o carieră impresionantă în medicină, a condus o afacere de succes.

Pacienții îl vor aminti întotdeauna ca pe un medic dedicat, întotdeauna dispus să ofere sprijin și încurajare în cele mai dificile momente. Profesionalismul său și pasiunea pentru medicină l-au plasat în fruntea domeniului său, câștigându-și respectul și admirația comunității medicale. Mai multe puteți afla aici.