Prezentatorul şi scriitorul Bernard Pivot a murit luni, 6 mai, în regiunea pariziană la vârsta de 89 de ani. Tragicul anunț a fost făcut chiar de către fiica lui, Cécile Pivot.
Bernard Pivot a rămas în amintirea a milioane de oameni
El a rămas în amintirea oamenilor după ce a făcut milioane de francezi să citească, prin intermediul emisiunii sale „Apostrophes”, notează AFP.
Pivot a prezentat şi emisiunea „Bouillon de culture”. Începând din 1985, el a organizat „Dicos d’or,” un campionat de ortografie care a devenit rapid internaţional.
S-a alăturat Academiei Goncourt în 2004. Ulterior, a devenit preşedintele acesteia în 2014. Demisia lui a sosit la sfârşitul anului 2019.
Regretatul scriitor a conceput ideea de „Apostrophes” în 1974
Bernard Pivot, care a împlinit duminică 89 de ani, a conceput ideea de „Apostrophes” în 1974, amintește sursa menționată.
Prima ediţie a fost difuzată pentru prima dată la televiziunea publică la 10 ianuarie 1975.
Această emisiune, pe care a prezentat-o în direct, după Concertul pentru pian nr. 1 de Rachmaninov, era de neratat în serile de vineri.
Conform sursei menționate, emisiunea era caracterizată prin mult râset, o rivalitate de spirit, fumat şi băutură, insulte şi săruturi.
Publicul francez o adora, iar vânzările de cărţi arătau în mod clar acest lucru.
„Apostrophes” a durat cincisprezece ani, din 1975 până în 1990
„Apostrophes” a durat cincisprezece ani, din 1975 până în 1990. Emisiunea a fost urmărită de milioane de telespectatori, iar unele extrase înregistrează și acum un mare succes pe internet.
După sfârşitul emisiunii, el a creat „Bouillon de culture”, tot pe serviciul public, cu atribuţii mai largi decât cărţile.
El s-a născut în ziua de 5 mai 1935, în orașul Lyon, aflat în centrul-est al Franţei.
Bernard Pivot era cunoscut şi ca un cunoscător de vinuri şi fan al fotbalului, în special al echipei AS Saint-Etienne.
Amintim că Pivot se lansase acum mai bine de un deceniu pe reţeaua Twitter, cunoscută astăzi sub numele de X, reuşind prin calambururile şi aforismele sale să atragă aproape un million de abonaţi, o performanţă pentru un om de litere.
„Pe francezi i-a mirat teribil. Cum, omul cu cărţile e pe Twitter?! Eu eram curios. Voiam să înţeleg de ce reţelele sociale au jucat un rol atât de considerabil în revoluţiile arabe, nu înţelegeam mecanismul. Acum îl înţeleg. Trimiţi un mic mesaj şi, imediat, 50.000 de persoane îl primesc, apoi îl transmit mai departe. E fascinant, ca un foc de vreascuri care se răspândeşte cu o viteză incredibilă. Apoi, Twitter-ul este o şcoală de concizie, de brevitate. Trebuie să ştii să scrii scurt. Asta mi se cerea când mi-am început cariera de jurnalist”, relata el.