Traian Băsescu a explicat marți de ce nu a candidat la funcția de secretar general al NATO după terminarea mandatelor. De asemenea, fostul președinte a spus și ce avantaj are acum Klaus Iohannis.
Traian Băsescu a ratat șansa de a candida la șefia NATO
Traian Băsescu a comentat anunțul privind candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO. Fostul președinte al României a subliniat că el nu a luat niciodată în calcul o asemenea candidatură.
Întrebat de ce nu a încercat o carieră similară la finalul celor două mandate prezidențiale, Băsescu și-a motivat decizia. El a precizat că nu avea instrumentele necesare pentru a obține așa ceva, primul fiind chiar propriul Guvern.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis are avantajul de a fi susținut de actualul Guvern, a mai declarat fostul președinte.
„Eu aveam un guvern care mă bârfea peste tot pe unde putea. Ministrul de Externe, din dictator nu mă scotea în discuțiile cu partenerii. Au încercat să-mi închidă și toate vizitele externe. Aduceți-vă aminte, discutăm de Guvernul Ponta”, a spus Băsescu la Digi24.
Fostul președinte Traian Băsescu a evidențiat faptul că Klaus Iohannis are avantajul susținerii din partea actualului Guvern, în contrast cu situația sa de atunci.
„Iohannis are avantajul că are Guvernul care poate să-l susțină”, a concluzionat Băsescu.
Confruntarea Klaus Iohannis – Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO
Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut publică marți decizia de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO. El confirmă astfel speculațiile privind planurile sale după încheierea celor două mandate prezidențiale.
El a apreciat că „este momentul ca țara noastră să își asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.
Anunțul lui Iohannis îl plasează în cursa pentru conducerea NATO alături de premierul olandez Mark Rutte. Acesta din urmă este considerat favorit. Rutte, în vârstă de 57 de ani, se retrage din politică și este sprijinit de state precum SUA, Germania, Marea Britanie și Franța.
Cu toate acestea, candidatura lui Rutte nu este lipsită de controverse. Ungaria a declarat deja că se va opune prin veto din cauza criticilor lui Rutte la adresa guvernului de la Budapesta. Alte țări, inclusiv Bulgaria, Turcia și România, au respins, de asemenea, candidatura premierului olandez.
Procesul de alegere a secretarului general al NATO necesită unanimitatea celor 32 de state membre, postul revenind unui european. Dacă ar câștiga, Klaus Iohannis ar fi primul est-european care ar ocupa cea mai înaltă poziție în cadrul alianței.