Pierderi de 2,5 miliarde de euro și despăgubiri record de 2 miliarde în agricultură

Anul 2024 a fost unul extrem de greu pentru agricultură în România, afectată puternic de fenomene meteorologice extreme, care au condus la pierderi de 2,5 miliarde de euro în sectorul vegetal. În fața acestei crize, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat în declarațiile sale pentru Agerpres sprijinul financiar considerabil oferit de stat fermierilor afectați.

„Guvernul a intervenit cu un pachet de ajutoare de peste două miliarde de euro, dintre care un miliard a fost alocat exclusiv pentru despăgubiri directe, o sumă record pentru România”, a explicat ministrul. În plus, autoritățile au oferit 400 de milioane de euro pentru secetă, 330 de milioane de euro în cadrul programului destinat Ucrainei și 100 de milioane de euro sub formă de accize, iar sectorul zootehnic a primit un sprijin de 150 de milioane de euro.

Ministrul a subliniat că aceste plăți directe de un miliard de euro pentru fermieri sunt o premieră, demonstrând astfel angajamentul guvernamental față de susținerea sectorului agricol.

Prognoze optimiste pentru sectorul agricol

În ciuda crizei din 2024, 2025 aduce perspective mai favorabile. Florin Barbu a menționat că precipitațiile din ultimele luni au contribuit la refacerea rezervelor de apă din sol, iar „ciclul bun” pentru agricultura românească pare să fi început. În plus, stratul de zăpadă acumulat în zonele critice a ajutat la corectarea deficitului de umiditate.

bani fonduri agricultura APIA
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru anul agricol 2024/2025, suprafața totală estimată pentru culturi este de 7 milioane de hectare. Până acum, fermierii au însămânțat 3,8 milioane de hectare cu grâu, orz, rapiță și orzoaică, iar primăvara următoare vor fi cultivate încă 3 milioane de hectare cu porumb și floarea-soarelui. De asemenea, a fost înregistrată o creștere de 50.000 de hectare față de anul anterior, semn de recuperare a sectorului agricol.

Deșertificarea, o problemă persistentă

Deși deșertificarea continuă să fie o problemă gravă, în special în sudul țării, unde aproximativ 300.000 – 400.000 de hectare sunt afectate, Florin Barbu a menționat progresele în domeniul irigațiilor. Aproape 90% dintre sistemele de irigații din zonele afectate au fost reabilitate, iar autoritățile române au alocat fonduri pentru proiecte de combatere a deșertificării, inclusiv pentru plantarea a 47.000 de hectare de pădure, finanțate prin PNRR.

Astfel, agricultura românească pare să fie pe cale de redresare, iar măsurile de sprijin continuă să fie esențiale pentru un sector agricol mai puternic și mai rezilient în fața schimbărilor climatice.