Alpha Bank, a treia bancă din Grecia, a înregistrat în primele nouă luni din 2011, pierderi de 567 milioane de euro (757 milioane de dolari) din cauza deprecierii masive a obligaţiunilor guvernamentale elene deţinute, transmite AFP.
Banca a pus deoparte 760 milioane de euro înainte de taxe pentru a acoperi pierderile anticipate legate de obligaţiunile guvernamentale elene deţinute. Fără aceste costuri, Alpha Bank ar fi înregistrat un profit net de 41,6 milioane de euro, în scădere faţă de 75,8 milioane de euro în urmă cu un an.
În 15 noiembrie 2011, acţionarii Alpha Bank şi Eurobank au aprobat planul de fuziune a celor două grupuri bancare elene, într-o încercare de a se proteja de efectele negative ale crizei datoriei cu care se confruntă Grecia. La finele lunii august anul curent, EFG Eurobank Ergasias SA şi Alpha Bank, a doua şi respectiv a treia bancă din Grecia, au convenit să fuzioneze, creând cea mai mare bancă a ţării. Fondul suveran din Qatar (care deţine deja 5% din Alpha Bank) ar urma să fie unul dintre primii trei acţionari principali ai noii entităţi, alături de familiile Costopoulos (Alpha) şi Latsis (Eurobank). Statul Qatar va investi capital în noua bancă şi va deveni cel mai mare acţionar individual, cu o participaţie de 17%.
„Am deschis calea consolidării sectorului bancar elen, combinând cele mai mari două bănci private din Grecia, pentru a avea unul din principalele 25 de grupuri bancare din zona euro”, a declarat Yannis Costopoulos, preşedintele Alpha Bank, care va conduce noul grup.
Circa 4,9% din totalul activelor deţinute de Alpha Bank, sau 3,1 miliarde de euro, reprezentau obligaţiuni guvernamentale elene, la 30 septembrie 2011. Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres