Rompetrol a raportat pierderi pe 2023
Compania Rompetrol Rafinare a raportat anul trecut o pierdere netă de 270,54 milioane de dolari, comparativ cu un profit net de 90,34 milioane de dolari înregistrat în 2022. De asemenea, cifra de afaceri brută a fost de peste 5,33 miliarde de dolari, în scădere cu 19% față de anul precedent, conform anunțului făcut joi de către companie.
„Rompetrol Rafinare, membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în 2023, o scădere a indicatorilor financiari, pe fondul volatilităţii cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse rafinate. Cotaţiile şi-au continuat trendul descendent, atingând în 2023 o scădere de 14% la benzină şi 21% la motorină”, se arată într-un comunicat al companiei.
Profitul operațional (EBITDA) a fost de 201 milioane de dolari, conform informațiilor furnizate de companie.
„Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creştere) şi considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deţinute şi operate de companie, coordonat şi auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaţionale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. Evaluarea a fost realizată în acord cu politica de contabilitate adoptată în 2021, pentru susţinerea angajamentului Rompetrol Rafinare de a furniza informaţii financiare precise şi transparente”, se menţionează în comunicat.
Resursele financiare sunt direcționate către mentenanță
Conform sursei citate, toți acești factori afectează negativ întregul lanț de active operaționale. Iar resursele financiare limitate sunt direcționate cu prioritate de către companie către proiectele de mentenanță și revizie. Precum și către asigurarea investițiilor obligatorii în tehnologie și mediu.
Reducerea semnificativă a resurselor financiare pentru continuarea planurilor de modernizare a activităților curente. Dar și pentru dezvoltarea de noi proiecte de eficiență energetică, influențează perspectivele, competitivitatea și stabilitatea regională a companiei.
În perioada 2019 – 2023, compania a înregistrat o pierdere netă consolidată de 705 milioane de dolari, determinată de contextul internațional și regional, precum și de pandemia de COVID-19. Singura excepție a fost anul 2022, când compania a înregistrat un profit net de 90 milioane de dolari.
În acel an, Rompetrol Rafinare a respectat măsurile fiscale obligatorii, inclusiv taxa de solidaritate în valoare de 126 de milioane de dolari, și a compensat/reducerea prețurilor carburanților cu 35 de milioane de dolari.
Pentru anul 2023, se estimează că taxa de solidaritate va fi în valoare de 31,1 milioane de dolari. Compania continuă să evalueze posibile măsuri legale cu privire la această taxă și impactul ei asupra activităților curente.
Cantitățile totale de produse petroliere exportate au totalizat 1,64 milioane de tone
În ciuda acestor provocări, compania și-a onorat obligațiile către angajați, parteneri comerciali și autorități. Și a luat toate măsurile necesare pentru a asigura un flux stabil de țiței către rafinăria Petromidia. Garantând astfel livrările de produse petroliere (carburanți, bitum, hexan, polimeri etc.), în special către piața din România.
În 2023, cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare au totalizat 1,64 milioane de tone. Iar în ultimii 5 ani (inclusiv 2023), nivelul total a fost de 7,3 milioane tone.
Compania este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României. A plătit peste 1,65 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Această sumă include toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român. Inclusiv taxa de solidaritate pentru anul 2022, în valoare de 126 de milioane de dolari, plătită în iunie 2023, precum și accizele, TVA-ul, contribuțiile salariale și alte impozite. Astfel, nivelul total al sumelor plătite de companie către bugetul de stat se ridică la aproximativ 7,6 miliarde de dolari, pentru perioada 2019-2023.