Conflicte de interese şi neplata unor redevenţe, blocarea a peste 450 de licenţe, sute de milioane de euro pierdute din amânarea unor investiții, redevențe neplătite sunt neregulile găsite de Corpul de Control al premierului. Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir principalii resposabili.
Un raport al Corpului de Control al premierului, dat publicității pe 9 iulie, arată gravele nereguli comise în perioada 2017-2918 de conducerea ANRM, instituția care gestonează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi de minerale. „Au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012”, a declarat presei actualul șef al instituțiie, Nicolae Turdean, citat de Agerpres.
O altă neregulă găsită a fost faptul că ANRM şi ANAF nu au colaborat deloc în această perioadă – “din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF”, mai spune Turdean.
De asemenea, raportul a identificat conflicte de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia. În perioada analizată de corpul de control al premierului, adică un singur an, la conducerea instituţiei s-au perindat nu mai puțin de patru directori, Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.
Dacă primii trei au o oarecare legătură cu sectorul, Dragomir este fost comerciant de carne și nu-l recomanda pentru post decât apropierea de șeful PSD Neamț, Ionel Arsene.
Dintre toți, Iulian Offenberg este sinecuristul care s-a plimbat cel mai des între două instituții cheie pentru resursele țării – ANRM și ACROPO, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operațiunilor Offshore la Marea Neagră. După ce a demisionat recent din ANRM, Cabinetul Orban pregătește rotirea lui Offenberg la ACROPO, unde locul de vicepreședinte va rămâne vacant, dat fiind Vasile Gușatu, fost chestor de poliție și membru ALDE, are probleme de sănătate și presa vorbește despre retragerea sa iminentă.
Offenberg a mai fost la conducerea Autorității în 2017, ca vicepreședinte și apoi ca președinte, instituția fiind un loc consacrat pentru rotirea sinecuriștilor loiali intereselor de partid, fie el PSD sau PNL.
Offenberg, fost electrician la exploatarea minieră Lonea în cadrul Regiei Autonome a Huilei Petrosani, era numit de Mihai Tudose în 2017 președintele al ACROPO, luat fiind din poziția de președinte al ANRM.
Ironic, dat fiind că raporul care-l incriminează pe Offenberg este realizat chiar de Corpul de Control al premierului, cel care trage sforile pentru Offenberg este de data aceasta Șeful Cancelariei, Ionel Dancă. Omul de încredere al premierului Ludovic Orban, Dancă este și prieten vechi cu Offenberg, carierele de sinecuriști ale celor doi intersectându-se transpartinic în mai multe Consilii de Administrație ale unor companii care erau în același timp reglementate de Agenție.