„Având în vedere obligaţia societăţii Aerostar SA de informare periodică a investitorilor de pe piaţa de capital şi în contextul nou al crizei economice generate de pandemia de Covid-19, conducerea societăţii Aerostar SA apreciază ca îngrijorător impactul acesteia asupra industriei de aviaţie. Bugetul activităţii generale pentru anul 2020, aşa cum a fost aprobat de AGA în data de 11.12.2019, a fost fundamentat pe premisele economice cunoscute în luna noiembrie 2019, când nu existau indicii
despre o posibilă pandemie viitoare. În evaluarea factorilor de risc, care puteau să aibă efecte asupra evoluţiei afacerilor companiei Aerostar în anul 2020, nu am prevăzut efectele unei crize economice globale aşa cum este cea provocată de pandemia de Covid-19„, se menţionează în raportul transmis BVB.
Revenirea industriei aviatice va dura mult
Directorul general al Aerostar consideră că revenirea industriei aviatice la situaţia economică de dinaintea crizei va dura mai mulţi ani.
„Declanşarea crizei economice globale în trimestrul I al anului 2020 a luat amploare de la o zi la alta şi cu siguranţă efectele acestei crize se vor resimţi în tot anul 2020, iar revenirea la situaţia din 2019 va dura câţiva ani. Criza economică a afectat de o amploare fără precedent Industria de aviaţie. Marii operatori aerieni din industria de aviaţie europeană şi mondială şi-au redus drastic activitatea concentrându-se pe operaţii de reducerea a costurilor şi asigurarea supravieţuirii pentru a putea beneficia de perioada de relansare ce va veni după criză. Estimările noastre actuale conduc la o diminuare semnificativă a cifrei de afaceri ce se va realiza de Aerostar în domeniul fabricaţiei de piese, subansamble şi echipamente pentru marile programe globale de avioane comerciale, dar şi în domeniul serviciilor MRO. Aceasta va conduce la o diminuare a vânzărilor din anul 2020 cu aproximativ 100 milioane lei, până la 278 milioane lei”, se arată în document.
Potrivit sursei citate, compania va plasa o parte din personal în şomaj tehnic în perioadele de inctivitate.
„Compania îşi va păstra capabilităţile de producţie neafectate şi îşi va menţine personalul şi calificările acestuia, dar va folosi parţial soluţia legală a şomajului tehnic. Reducerea cheltuielilor de exploatare are în vedere atât păstrarea echilibrelor economice, dar şi menţinerea capabilităţilor societăţii în toate domeniile pentru a putea fructifica perioada de relansare economică ce va urma după atenuarea crizei economice. Avem în vedere menţinerea personalului, a calificărilor şi autorizărilor acestora, cât şi toate certificările şi autorizările sistemelor de calitate, mediu, producţie etc. existente. Totuşi, pentru perioadele de inactivitate, vom aplica prevederile legale şi o parte din personal va fi în şomaj tehnic, ceea ce va conduce la o reducere a cheltuielilor cu personalul. În aceste condiţii, estimăm că rezultatul anului 2020 se va reduce cu aproximativ 33 milioane lei, până la un profit net de 10 milioane lei”, se precizează în raportul companiei.