Evoluţiile descendente au continuat pe piaţa bursieră şi în săptămâna 18 – 22 august şi, aşa cum ne-am obişnuit, scăderile au fost generalizate, indiferent de sectorul de activitate şi indiferent de informaţiile favorabile comunicate de emitenţi.
Dacă investitorii nerezidenţi nu iau în calcul piaţa de la Bucureşti în special datorită dimensiunii mult prea reduse şi preocupării faţă de pieţele consacrate, este inexplicabilă starea de aşteptare adoptată de investitorii locali de portofoliu. Chiar dacă un plasament pe piaţa monetară aduce un randament tentant şi sigur în această perioadă, estimările de cåştig nu sunt la fel de optimiste şi pe termen mediu. Este greu de crezut că pe o perioada de 3 – 4 ani un portofoliu diversificat realizat acum din acţiuni listate pe piaţă să nu aducă un cåştig de cåteva ori mai mare decåt dobånda plasamentului pe piaţa monetară. O piaţă de acţiuni în care evoluţiile sunt dictate de speculatori nu are şanse de a se dezvolta şi se observă cum lichiditatea de la Bucureşti s-a redus constant în ultimele luni. De asemenea, o piaţă care copiază doar evoluţiile descendente din pieţele externe şi în care rezultatele financiare bune ale unor companii nu sunt incluse în cursul de tranzacţionare va rămåne doar în atenţia unui grup restråns de investitori.
În sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare, indicele BET-FI a mai pierdut încă 6,6%, pånă la 32.018 puncte. În aceste condiţii, acţiunile SIF-urilor s-au tranzacţionat la un nivel chiar sub cel înregistrat în februarie – martie 2005, în timp ce creşterea activului net unitar mediu a fost, în această perioadă, de peste 2,5 ori. Cursurile curente pentru acţiunile SIF reprezintă un discount de peste 50% faţă de valoarea activului net unitar, situaţie greu de explicat.
Ultima săptămånă a adus o presiune crescută din partea vånzătorilor pentru două dintre companiile financiare. Joi, acţiunile BRD Groupe Société Générale au scăzut pånă la 16 lei, nivel care nu a mai fost atins din luna iulie 2006, volumele tranzacţionate fiind în creştere uşoară. Ultima tranzacţie cu BRD s-a încheiat la aproape 17 lei, în scădere săptămånală de 6%. Acţiunile SSIF Broker au încheiat încă o săptămånă dificilă. Chiar dacă vineri cursul s-a stabilizat, acţiunile au pierdut doar în ultimele cinci şedinţe circa 20%.
În şedinţa de marţi am văzut cåt de uşor este să manevrezi o piaţă precum cea de la Bucureşti. Acţiunile uneia dintre principalele companii, Petrom, au încheiat şedinţa cu o creştere de 10%, în condiţiile în care sectorul petrolier scădea la Moscova cu peste 6%, OMV pierdea trei procente, iar MOL aproape 5%. La Bucureşti, totul s-a petrecut în preînchidere, cånd ultima tranzacţie a fost la preţul de 0,4840 lei pentru o acţiune SNP, şedinţa normală fiind încheiată la 0,4320 lei, nivel cu mult mai redus decåt cel de închidere. Aceleaşi închideri forţate le-am întålnit în şedinţa respectivă şi pentru acţiuni precum TBM, ATB, RRC.