Aproape 20.000 de soldați ruși, uciși de la începutul războiului

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina ar putea ajunge la 20.000 – potrivit evaluării unui oficial occidental de rang înalt, citat de BBC. Estimările anterioare, cu câteva săptămâni în urmă, erau de aproximativ 15.000. Această estimare oficială a crescut la „între 15.000 și 20.000”.

Oficialul occidental, care nu dorește să fie numit, nu face speculații cu privire la numărul ucrainenilor uciși. Cu toate acestea, el recunoaște că forțele ucrainene „se confruntă cu probleme mari de moral” după mai mult de 100 de zile de lupte.

Dar, în timp ce forțele armate ucrainene „înregistrează pierderi grele”, el spune că ofensiva rusă continuă „să fie profund tulburată pe mai multe planuri”.

El susține că forțele ruse duc lipsă de anumite muniții – în special arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră.

Lipsă de alimente și medicamente în rândul armatei ruse

Asaltul asupra estului Ucrainei i-a adus Rusiei un oarecare succes pe câmpul de luptă, deoarece armata sa a avansat încet în luptele crâncene din Donbas. Dar toate aceste câștiguri au fost obținute cu un preț ridicat pentru armata rusă, existând dovezi că pierderile la nivel înalt sunt în creștere și că unele unități s-ar putea apropia de epuizare pe măsură ce războiul trece de 100 de zile.

În condițiile în care conflictul se prelungește, unii luptători au făcut publice apeluri către Vladimir Putin pentru o anchetă privind condițiile de pe câmpul de luptă și dacă desfășurările lor pe front sunt chiar legale.

În două videoclipuri, luptătorii din estul Ucrainei, controlat de Rusia, s-au plâns de condițiile precare și de durata lungă a serviciului pe front, care duc la epuizare.

„Personalul nostru s-a confruntat cu foamea și frigul”, au declarat luptătorii din regimentul 113 din Donețk, controlat de Rusia, într-un videoclip postat online. „Pentru o perioadă semnificativă de timp, am fost lipsiți de orice sprijin material, medical sau alimentar”.

Soldații ruși se plâng de epuizare

Luptătorii au adăugat că „având în vedere prezența noastră continuă și faptul că printre membrii personalului nostru se află persoane cu probleme medicale cronice, persoane cu probleme psihice, apar multe întrebări care sunt ignorate de către superiorii de la cartierul general.”

Iar într-un interviu, un soldat rus care a luptat în apropiere de Kiev, la Harkov, iar acum se afla în estul Ucrainei, s-a plâns de epuizare, spunând că a contactat chiar un avocat și s-a plâns că nu și-a văzut soția de luni de zile.

„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, au trecut mai bine de trei luni”, a declarat acesta pentru The Guardian. Soldatul servește în cadrul Brigăzii 37 de pușcași a Gărzilor Separate, cu sediul în Buriatia, în Siberia. „Este epuizant, întreaga mea unitate vrea o pauză, dar conducerea a spus că nu ne poate înlocui în acest moment.”