Piaţa bursieră a încheiat săptămâna 13 – 17 august cu scăderi generalizate şi puternice pentru cursurile acţiunilor, evoluţia fiind cauzată, aproape în exclusivitate, de corecţiile din pieţele externe de acţiuni.

Cele mai afectate au fost titlurile cu o bună lichiditate la bursă şi care se află în portofoliul investitorilor nerezidenţi. Astfel, indicele societăţilor de investiţii financiare a pierdut doar în această săptămână 9%, iar indicele BET a scăzut cu peste 8%. Indicele principal al bursei se află la a opta şedinţă consecutivă de scădere, iar indicele BET FI a reuşit să închidă pe culoarea verde doar într-o singură şedinţă din ultimele şapte.
Faţă de maximele stabilite în general în partea a doua a lunii trecute, indicii principalelor pieţe de acţiuni externe înregistrează scăderi de peste 10%. Avem faţă de aceste niveluri o scădere de 10% pentru indicii americani, tot 10% pentru indicele german DAX şi 13%-14% pentru CAC40 (Franţa) şi FTSE100 (Londra). Declinul a fost de peste 14% pentru pieţele asiatice (14% Hong Kong, 16,5% Japonia).

Şi pieţele regionale au fost afectate, scăderile faţă de maxime fiind de peste 15% în aproximativ patru săptămâni de tranzacţionare. Dacă indicii BET şi ROTX, calculaţi în euro, la Viena, se încadrează în evoluţiile regionale pe aceeaşi perioadă, acţiunile SIF, în schimb, au pierdut faţă de nivelul maxim peste 20%.
Sectorul bancar a fost cel mai afectat în această săptămână, evoluţiile pentru cele trei bănci listate fiind foarte asemănătoare, respectiv o scădere de 9,5%. Acest sector a adus pierderi foarte importante în ultima perioadă şi pe pieţele externe de capital. Spre exemplu, acţiunile Erste Bank au pierdut peste 18% de la jumătatea lunii iunie, când tranzacţiile se efectuau la 61 de euro, ajungând vineri la numai 50 de euro.

Dintre cele cinci SIF-uri, cel mai puţin au avut de suferit acţionarii SIF Moldova, care au pierdut 3,4% în această săptămână. La polul opus, acţionarii SIF Transilvania au pierdut 14%. În perioada imediat următoare, este posibil să asistăm la creşteri pe acest segment, dacă BET FI confirmă suportul din zona 74.750 puncte. Următorul nivel-suport, dacă acesta va ceda, este la 70.000 de puncte, unul extrem de puternic.
Cea mai importantă raportare financiară din această săptămână a fost pentru Petrom. Joi, au fost publicate datele, societatea înregistrând în primul semestru o scădere a cifrei de afaceri cu 14% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2006. Scăderea cifrei de afaceri a fost de 16% în trimestrul II 2007, faţă de o scădere cu 12% în primul trimestru. Şi profitul obţinut a fost mai mic, respectiv de 887 milioane lei, faţă de 1.427 milioane lei (-38%). Dacă în primul trimestru profitul înregistra o scădere cu 57%, în ultimul trimestru încheiat scăderea s-a redus la doar 7%. Conform reprezentanţilor Petrom, scăderea cifrei de afaceri şi a profitului este cauzată în special de aprecierea leului faţă de dolar. Conjunctura nefavorabilă de piaţă, împreună cu aceste rezultate financiare, a adus scăderi pentru cursul acţiunilor Petrom până la un minim de 0,48 lei, atins în şedinţa de vineri. 

59-5378-1.jpg

59-5379-2.jpg