publicat un raport al Raiffeisen Centrobank referitor la supraevaluarea actiunilor celor doua banci importante listate la BVB. In opinia analistilor de la Raiffeisen, Banca Transilvania ar avea o valoare corecta de 7.800 lei/actiune, iar Banca Romana pentru Dezvoltare, 38.800 lei/actiune. Actiunile celor doua banci au pierdut in acea zi 13% si respectiv 12%. Aceasta scadere a antrenat si actiunile celorlalte actiuni lichide, pe piata existand, din nou, momente in care se vindea mai mult in panica, la orice pret, mai ales ca, in ultimele saptamani, pe piata nu au mai fost investitori cu putere financiara mare. Dupa evolutia actiunilor din aceasta zi, se pare ca cei care au vandut au fost unii investitori incepatori care au intrat in panica. Cele mai mari scaderi le-au avut actiunile foarte lichide actiuni (SIF-urile, cele doua mari banci si cele doua mari companii petroliere) care, de obicei sunt recomandate de catre brokeri pentru investitii. Dar caderea cotatiilor a fost si un prilej, chiar nesperat, de a cumpara actiuni la preturi foarte mici (unele actiuni au revenit la cotatiile de la finalul anului trecut), cu care investitorii nu credeau ca se vor mai intalni.In urmatoarele sedinte ale saptamanii, cotatiile bursiere au inceput sa creasca, indicele BET consemnand o crestere de 20% in numai patru zile. Surprinzator, actiunile societatilor de investitii financiare, chiar daca luni au avut aceeasi evolutie ca celelalte titluri lichide, au inregistrat o crestere de numai 11,77%. Interesul pentru aceste actiuni este scazut, mai ales ca nu a mai fost nici o noutate privind modificarea pragului maxim de detinere. Fiind publicate in dimineata de luni, rezultatele financiare ale SIF-urilor pentru primele doua luni ale anului au trecut aproape neobservate. SIF Banat, Crisana si SIF Oltenia au obtinut, in primele doua luni ale anului, profituri de peste 100 de miliarde de lei (117,4 miliarde lei, respectiv 135,43 miliarde de lei), iar SIF Muntenia a trecut pe profit (aproape 30 de miliarde de lei, fata de o pierdere de 102 milioane lei in ianuarie).
In ultima zi a saptamanii, SIF
Oltenia a raportat ca a vandut in cursul lunii trecute actiunile detinute la trei societati: Azomures (1,72% din capitalul social) pentru 26,1 miliarde de lei, Mitall Steel Galati (fostul Sidex) (0,22% din capitalul social) cu 2,73 milioane dolari si 24,91% din actiunile Componente Auto Topoloveni, tranzcatia ridicandu-se la 17,61 miliarde lei.Conducerea Sofert Bacau a anuntat ca Tribunalul Bacau a dispus deschiderea procedurii de reorganizare judiciara, procedura ceruta chiar de societate pe 3 martie. Consiliul de administratie considera ca starea de insolventa a companiei a fost determinata de lipsa pietei de desfacere la intern, ca urmare a puterii financiare scazute a producatorii agricoli (principalii beneficiari ai produselor Sofert) si cresterea pretului gazului metan, principala materie prima. Pretul actiunilor Sofert a scazut in ultima luna cu 51% pana la valoarea de 150 lei/actiune.In ultimele doua sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta, actiunile Impact au fost suspendate de la tranzactionare, pentru a fi inregistrata majorarea de capital social. Astfel, noul capital social este de 573,94 miliarde de lei.
TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI
Pentru a treia saptamana consecutiva, actiunile Banca Transilvania au generat cele mai mari tranzactii. In ultimele doua saptamani, investitorii au transferat actiuni avand perspectiva alocarii de actiuni gratuite (5.862 de actiuni noi la 10.000 actiuni detinute) in urma capitalizarii profiturilor si a primelor.
Variatie saptamanala 4,35%
Nr. actiuni tranz. 21,47 mil.
Pret minim 11.400 lei
Pret maxim 14.600 lei
*) prognoza 1 mai 2005
TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET
Actiunile Banca Romana pentru Dezvoltare au atins, din nou, valoarea de 50.000 lei/actiune, dupa ce, in aceeasi saptamana au avut un pret minim de 36.600 lei/actiune. Investitorii mari s-au intors pe aceasta actiune, astfel ca au determinat o usoara presiune la cumparare. Piata asteapta raportarea rezultatelor financiare pentru anul 2004.
Variatie saptamanala 11,46%
Nr. actiuni tranz. 1,70 mil.
Pret minim 36.600 lei
Pret maxim 50.000 lei
*) prognoza 1 mai 2005
TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET
Dupa anuntul privind depunerea cererii de intrare in reorganizare judiciara, cursul actiunilor Sofert au pierdut mai mult de jumatate din valoare. La sfarsitul saptamanii trecute, societatea a anuntat ca tribunalul a acceptat cererea si a dispus demararea procedurii. Situatia grea in care a intrat societatea este cauzata de cresterea pretului la gazul metan.
Variatie saptamanala -12,12%
Nr. actiuni tranz. 7,35 mil.
Pret minim 120 lei
Pret maxim 156 lei
*) prognoza 1 mai 2005