RADET Bucureşti pierde peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, potrivit unor informații publicate pe Facebook de consilierul liberal Ciprian Ciucu. Specialiştii în energie estimează pierderile financiare la circa 170.000 de euro pe zi. Pierderile sunt suportate în egală măsură de cetățeni și de primăria generală care subvenţioneză compania. Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care apare un grafic oficial întocmit de către angajații RADET. Aici se observă clar cum pierderile, denumite în grafic „adaos” sunt de 2045 de tone de apă fierbinte pe oră. „Azi s-a ajuns la 2000 de tone pe oră, pierderi! Fără investiții rețeaua RADET a ajuns un așa ciur încât, ca să ajungă căldura în case, trebuie crescută presiunea. Iar când crește presiunea apar alte și alte avarii. E un cerc vicios”, a scris Ciucu.
Reprezentanții regiei au confirmat datele, însă au refuzat să ne ofere detalii. Potrivit specialiștilor în energie, pierderile din rețeaua de încălzire a Capitalei se ridică, în aceste condiţii, la 170.000 de euro pe zi. „Este vorba de 2.000 de tone de apă pe oră care se pierd. Deci sunt pompați suplimentar în rețea pentru a menține presiunea”, subliniază Ciucu.
Reprezentanții RADET au confirmat pentru știriletvr că, în acest moment, pierderile din rețea sunt de peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, însă au refuzat să dea detalii despre cauzele și costurile acestora. În lipsa datelor oficiale, specialiștii în energie ne-au ajutat să ne facem o părere despre costul pierderilor. Tudor Popescu, specialist în energie: „2.000 de tone care pierd 75 de grade, pierd de fapt 150 de GCal pe oră. Asta înseamnă 33.000 de lei pe oră la preţul de 220 de lei GCal, ceea ce conduce la 800.000 de lei pe zi”.
„Pierderile sunt în preţul GCal. Sunt plătite de noi toţi, pe de o parte la casierie, iar jumătatea cealaltă, că ştiţi foarte bine că GCal în Bucureşti este subvenţionată, este plătită tot de noi, prin subvenţia acordată de Primăria Capitalei”, a explicat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”. „Controlat rețeaua, luat măsuri din timp acolo unde există probabilitate şi risc de accidente majore, făcute eventual niște bypass-uri de siguranță”, atrage atenția Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române.
În prezent, RADET furnizează energie termică pentru 560.000 de apartamente, în care trăiesc peste 1.200.000 de locuitori, precum și pentru aproape 5.000 de institutii. Peste trei sferturi din conducte au o vechime de aproape 40 de ani. Regia se află în insolvenţă din 2016.
RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani. În prezent se află în insolvenţă şi are o datorie către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.