Pierderi uriașe pentru băncile centrale din Europa! După BCE, și Germania anunță rezultate negative pentru 2023

banca banci institutie financiara

Instituție financiară / SURSA FOTO: Dreamstime

Băncile centrale din Germania și Țările de Jos au raportat vineri pierderi de ordinul miliardelor de euro pentru anul 2023 și au avertizat că se așteaptă la noi probleme financiare în viitor, ceea ce sugerează că este puțin probabil să plătească dividende către bugetul statului în următorii ani, potrivit informațiilor transmise de Reuters.

Pierderi mari în 2023 pentru băncile centrale din Germania și Olanda

Băncile centrale din Germania și Țările de Jos au raportat vineri pierderi de ordinul miliardelor de euro pentru anul 2023. Ele au avertizat că se așteaptă la noi probleme financiare în viitor. Ceea ce sugerează că este puțin probabil să plătească dividende către bugetul statului în următorii ani, conform transmisiei Reuters.

Acest anunț vine la o zi după ce Banca Centrală Europeană a anunțat la rândul său primele pierderi anuale din ultimii 19 ani. Atât BCE cât și unele mari bănci naționale din Eurosistem înregistrează pierderi și diminuarea provizioanelor. Asta, pe măsură ce dobânzile de referință record din zona euro le forțează să plătească dobânzi de miliarde de euro băncilor comerciale.

Pierderile au anulat practic toate provizioanele Bundesbank

Bundesbank a informat că anul trecut a înregistrat pierderi de 21,6 miliarde de euro. Ceea ce i-a anulat aproape toate provizioanele. În timp ce Banca Centrală a Țărilor de Jos a înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de euro. Ambele sunt în linie cu estimările analiștilor.

„Este posibil ca poverile financiare să persiste timp de mai mulţi ani. Ne aşteptăm să fie din nou considerabile în exerciţiul actual”, a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Bundesbank a comunicat că pierderile suferite în 2023 au anulat practic toate provizioanele sale pentru pierderi. Iar o sumă de 2,4 miliarde de euro din aceste pierderi va fi compensată din rezervele Băncii Centrale a Germaniei. Pentru anul 2024, Bundesbank anticipează că pierderile sale vor depăși soldul rezervelor restante, estimat la 700 de milioane de euro. Ca urmare, instituția va fi nevoită să acopere aceste pierderi prin transferuri din profiturile viitoare.

„De acea, nu ne aşteptăm să fim în măsură să distribuim profituri pentru o lungă perioadă de timp”, a adăugat Nagel.

De Nederlandsche Bank are rezerve suficiente

Și Banca Centrală din Țările de Jos a declarat că rezervele sale sunt suficiente pentru a acoperi pierderile viitoare și a subliniat că nu are în vedere o recapitalizare din partea Guvernului.

„Odată ce vom restabili rezervele la un nivel adecvat, prin reținerea profiturilor, vom relua distribuirea de dividende către bugetul statului”, a precizat instituția.

Marea parte a acestor pierderi sunt rezultatul măsurilor de stimulare introduse de BCE. Instituția cu sediul la Frankfurt a injectat miliarde de euro în economie pentru a stimula creșterea economică, iar cea mai mare parte din această lichiditate suplimentară, în valoare de 3.500 de miliarde de euro, este încă prezentă în sistemul financiar.

În prezent, Banca Centrală Europeană trebuie să plătească băncilor comerciale o dobândă de 4% pentru fondurile pe care le depozitează la BCE, în timp ce activele achiziționate de BCE, în principal obligațiuni guvernamentale, generează randamente mult mai mici.

Pierderile vor continua

Pierderile înregistrate nu afectează capacitatea unei bănci centrale de a funcționa. Spre deosebire de o bancă comercială, deoarece o bancă centrală poate opera chiar și cu un capital propriu negativ.

Cu toate acestea, pierderile limitează capacitatea unei bănci centrale de a distribui dividende către bugetul statului. Care a fost în trecut o sursă constantă de venit pentru guverne, și îi expun pe oficialii băncii centrale la critici.

Analiștii de la Morgan Stanley estimează că pierderile înregistrate de BCE și de băncile naționale, care formează împreună Eurosistemul, vor continua să crească în acest an, urmând să se reducă în 2025.

„Estimăm că Eurosistemul va înregistra pierderi de 56,6 miliarde de euro în 2023, 62,2 miliarde de euro în 2024 și 12,3 miliarde de euro în 2025”, estimează analiștii de la Morgan Stanley.