Pierderile administratorilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au atins 880 milioane lei anul trecut, ca urmare a modificării modalităţii de înregistrare a cheltuielilor legate de comisioanele plătite agenţilor de marketing, a declarat secretarul general al APAPR, Mihai Bobocea.

„În 2007, regulile contabile au permis amortizarea pe termen lung a acestor cheltuieli. În acest an, regulile s-au schimbat şi Ministerul Finanţelor a decis ca aceste costuri să fie înregistrate în totalitate în anul în care se începe colectarea contribuţiilor de la clienţi, sub forma cheltuielilor curente”, a adăugat Bobocea, într-o conferinţă de presă, informează Mediafax.

Reprezentantul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a mai spus că, în cazul în care modalitatea de înregistrare contabilă a acestor cheltuieli nu s-ar fi modificat, pierderile administratorilor în 2008 s-ar fi situat la acelaşi nivel consemnat în 2007.

Potrivit datelor din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), volumul total al pierderilor nete în exerciţiului financiar 2007 a fost de 164,8 milioane lei (49,4 milioane euro, la cursul mediu de 3,3373 lei anunţat de BNR).

Potrivit datelor APAPR, administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au investit circa 1,6 miliarde de lei (450 milioane de euro) în intervalul 2007-2008.

Pe Pilonul II activează, în prezent, 14 administratori, al căror capital social cumulat se ridică la 1,157 miliarde lei, potrivit datelor CSSPP.

Cel mai mare capital social este deţinut de Allianz-Ţiriac Pensii Private – 350 milioane lei, urmată de ING Fond de Pensii – 232 milioane lei şi Eureko Pensii (fostă Interamerican Pensii) – 119,98 milioane lei.

Sursa: Mediafax