Pierderile Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen, s-au atenuat în primul trimestru din 2014, pe măsură ce Grecia îşi revine din criza datoriilor, potrivit Financial Times şi Reuters.
În perioada ianuarie-martie 2014, banca elenă a înregistrat pierderi de 94,1 milioane de euro (128 milioane de dolari), faţă de 245 milioane de euro în primele trei luni din 2013. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la pierderi de 107,6 milioane de euro.
În primul trimestru din 2014, provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 22%, la 395 milioane de euro, în timp ce rata creditelor neperformante (NPL) a urcat la 33,3% din portofoliul de împrumuturi, de la 32,7% în ultimul trimestru din 2013.
Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 44%, la 471,3 milioane de euro, datorită costurilor de finanţare mai reduse.
Alpha Bank a menţinut, totodată, o disciplină a costurilor, iar cheltuielile operaţionale – ajustate pentru costurile de integrare a Emporiki şi elementele excepţionale – au scăzut cu 5,7% în perioada ianuarie-martie 2014, comparativ cu primele trei luni din 2013.
De asemenea, joi banca elenă a anunţat că-l va numi Vassilios Rapanos ca preşedinte non-executiv, pentru a-l înlocui pe Yannis Costopoulos, care a gestionat recapitalizarea Alpha Bank.
Luna trecută, Alpha a anunţat că ia în considerare achiziţionarea operaţiunilor Citibank din Grecia.
'În contextul implementării planului de afaceri şi ţinând cont de interesele acţionarilor, în mod periodic banca analizează propuneri care să servească planului', a anunţat Alpha ca răspuns la informaţiile din presă conform cărora banca este aproape de încheierea unui acord pentru achiziţionarea operaţiunilor locale ale grupului bancar american Citibank.
Grupul american Citibank, prezent în Grecia din 1964, are o reţea de 21 de sucursale în ţară.
Cele două instituţii negociază un plan prin care Alpha va achiziţiona portofoliul de retail şi divizia de administrare a averii aparţinând Citibank, susţine presa elenă, fără a preciza sursa informaţiei şi valoarea tranzacţiei.
Criza datoriilor a determinat băncile străine prezente în Grecia, precum Credit Agricole şi Societe Generale, să-şi vândă subsidiarele elene băncilor locale. În 2012, Alpha a achiziţionat Emporiki Bank de la Credit Agricole.
Raiffeisen Bank România şi Citibank România au semnat în 2013 un acord prin care Raiffeisen Bank a preluat portofoliul de retail al Citibank România. Tranzacţia a devenit efectivă la 1 iulie 2013.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). (Sursa: Agerpres)