"Pierderile vor fi de miliarde. Acestea sunt încă în curs de cuantificare", spune Mark T. Williams, executive-in-residence al Universităţii din Boston, specializat în managementul riscului. "Pierderile vor varia de la băncile mari, brokeri, fonduri speculative, fonduri mutuale pentru speculatorii de valută. Vor exista efecte în întregul sistem financiar mondial."
Citigroup, cea mai mare dealer de valute din lume, a pierdut peste 150 de milioane de dolari la birourile sale comerciale, a declarat o persoană cu cunoștințe în materie. Deutsche Bank a pierdut 150 milioane dolari, iar Barclays puțin sub 100 milioane dolari, afirmă persoane familiare cu evenimentele, după ce Banca Națională a Elveției anulat o politică veche de trei ani referitoare la plafonarea monedei sale în raport cu euro. Francul elveţian a crescut mai mult de 41% în acea zi în raport cu euro. Purtătorii de cuvânt ai celor trei bănci au refuzat sa comenteze.
Marko Dimitrijevic, manager care a supraviețuit la cel puțin cinci crize ale datoriilor, închide cel mai mare fond speculativ al său, care a avut aproximativ 830 milioane dolari în active la sfârșitul anului, după ce a pierdut aproape toți banii după decizia Băncii Naţioanle a Elveţiei, a declarat la sfârşitul săptămânii o persoană familiară cu firma.
FXCM Inc., cel mai mare broker de schimb valutar cu amănuntul din SUA, a primit o infuzie de capital 300 milioane dolari de la Leucadia National Corp. după ce a avertizat că pierderile clienților amenință respectarea normelor de capital. FXCM, care administrează 1400 miliarde pentru persoane fizice în ultimul trimestru, a spus că firma datorează 225 milioane dolari către clienții săi.
Citigroup a raportat o valoare de risc mediu de tranzacționare totală, o măsură care arată cât de mult ar putea pierde compania într-o zi de tranzacţionare, de 105 milioane dolari în al treilea trimestru. 32 milioane dolari din acest total a fost atribuit riscurilor de schimb valutar.
Valoarea de risc a Deutsche Bank, care măsoară pierderile posibile de zi cu zi în urma turbulențelor de pe piețe, a fost în medie de 109 milioane de euro, în primele nouă luni, cu 27 de milioane de euro legate de riscurile de schimb valutar.
"Pierderile băncilor nu sunt mari, dar ceea ce face spectacol este că acestea intră în diverse jocuri pentru a se repoziţiona", a declarat Gordon Kerr, bancher și consultant la campania londoneză Cobden Partners, consilier guvernamental. "Brokerii care au pierdut bani îşi fac griji pentru că vor fi evitaţi de către clienți."
Băncile pot suferi, de asemenea, din cauza serviciilor principale de brokeraj, care includ activități precum împrumutul de valori mobiliare, execuții comerciale și managementul lichidităţilor pentru fondurile speculative. Pierderile Citigroup nu sunt legate de relațiile sale cu FXCM și alte platforme de tranzacționare.
Băncile elveţiene, care nu au anunțat nicio pierdere până acum, probabil, vor suferi, de asemenea, pe termen lung, spune Arturo Bris, profesor la şcoala superioară de Afaceri din Lausanne.
"Efectele negative pentru băncile elvețiene vin în două moduri", spune Bris. "În primul rând, se va reduce fluxul de active de la exterior și va fi încurajată ieșirea de bani elvețieni în alte țări. În al doilea rând, băncile vor fi afectate de impactul negativ asupra economiei elvețiene."
Dar panica ce s-a creat în urma deciziei Băncii Centrale elveţiene nu se limitează doar la sectorul financiar.
"Am auzit în aceste zile doar despre instituții financiare" a spus Philip Guarco, șeful departamentului Strategie cu venit fix la JPMorgan Private Bank, într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Amintiți-vă ce sa întâmplat în 2009, când a crescut dolarul. Au fost mari companii din Mexic și Brazilia, ale căror departamente de trezorerie au luat poziții în pe piaţa valutară. Deci, nu am consemnat, încă, sfârşitul crizei.