Intermediarul clujean Broker, singurul listat la Bursa de Valori, intenţionează să îşi înjumătăţească capitalul social pentru a putea oferi dividende din profitul anului trecut.

După anul teribil 2008, în care intermediarul transil­vănean SSIF Broker a obţi­nut un rezultat negativ de 70,6 milioane lei, anul trecut a fost o revenire destul de spectaculoasă. Nu valoarea profitului înregistrat este chiar atât de surprinzătoare, patru milioane de lei, ci faptul că a reuşit să treacă peste o serie de evenimente negative care ar fi putut duce la dispariţia societăţii.

Pe lângă scăderea masivă a cotaţiei Broker (simbol BRK) din 2008, de peste 90%, casa de brokeraj a fost nevoită să treacă şi peste scandalul legat de ilegalităţile de la sucursala din Deva. Descoperită la finele lunii ianuarie, frauda de aproximativ două milioane de euro de la Deva, prin care au fost păgubiţi 271 de clienţi ai intermediarului, a avut ca rezultat suspendarea pentru cinci ani de pe piaţa de capital a fondatorului şi preşedintelui Broker, Petru Prunea. Pe lângă acesta, mai mulţi brokeri şi controlori interni ai societăţii au fost amendaţi şi suspendaţi de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Principala persoană responsabilă, directoarea sucursalei Deva, Adriana Constantin, a fost trimisă în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Din fericire pentru afacerea Broker Cluj, noul management, condus de  Anton ionescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, a reuşit să treacă peste probleme, menţinând compania în topul intermediarilor.

Datele preliminare arată că Broker a încheiat 2009 cu un profit net de 4,04 milioane lei, rezultatul financiar fiind de 9,18 milioane lei (în mare măsură datorându-se anulării unor provizioane pentru titlurile financiare vândute). La nivel operaţional, BRK a continuat să înregistreze pierderi, însă acestea au fost cu 46,8% mai mici decât în 2008. Veniturile operaţionale au scăzut cu 59,5%, până la 3,47 milioane lei, iar cheltuielile au fost mai mici cu 52,7%, până la 8,6 milioane lei. De asemenea, cifra de afaceri de anul trecut a fost mai mică cu 60% faţă de cea din 2008, coborând până la 3,32 milioane lei. „Evoluţia descendentă a cifrei de afaceri a avut loc în contextul scăderii lichidităţii pe pieţele locale, cu 33,5% mai mici pe segmentul de acţiuni de la BVB şi cu 31% pe piaţa derivatelor de la Sibiu“, se arată în raportul Broker. Printre puţinii indicatori pozitivi ai companiei sunt capitalurile proprii, care au crescut la peste 90,5 milioane lei, în timp ce rata rentabilităţii financiare (ROE) a revenit în zona pozitivă, la 4,6%. „În 2009, am separat puterea decizională de cea executivă şi intenţionăm să modificăm şi actul constitutiv al societăţii astfel încât puterea în cadrul companiei să nu mai poată fi concentrată în mâna unei singure persoane“, spune Anton Ionescu.

Listare la Bursa din Varşovia

Intermediarul clujean, singurul listat la Bursa de Valori, încearcă, anul acesta, să ofere dividende acţionarilor. Pentru a putea face acest lucru însă, societatea trebuie să îşi acopere pierderile din 2008, iar singura posibilitate este aceea de diminuare a capitalului social. Conform declaraţiilor preşedintelui, reducerea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,5 lei la 0,25 lei, şi menţinerea actualului număr de titluri ar acoperi găurile de acum doi ani. Capitalul Broker este, în prezent. de 144,7 milioane lei, iar capitalizarea se ridică la 67,7 milioane lei. În 2005, momentul listării, capitalul social al companiei era de 23,1 milioane lei, iar de-a lungul anilor, acţionarii au adus aporturi în numerar de 34 milioane lei, care s-au adăugat profiturilor încorporate de 46 milioane lei.

Decizia asupra diminuării capitalului şi a distribuirii de dividende va fi luată în AGEA din martie. Pentru 2010, planurile managementului includ şi transformarea în intermediar pe pieţele internaţionale de capital, pentru a permite clienţilor să tranzacţioneze şi în vestul Europei, New York, Japonia sau China. O altă oportunitate căutată este cea a listării la Bursa din Varşovia şi listarea unor companii la care este acţionar majoritar pe piaţa spot de la Sibiu.

În 2009, am separat puterea decizională de cea executivă şi intenţionăm să modificăm şi actul constitutiv pentru ca puterea să nu mai fie concentrată.
Anton Ionescu, preşedinte Broker

68 milioane lei este capitalizarea la zi a Broker SA, după o creştere de aproape 16% a cotaţiei titlurilor companiei în acest an, cotaţie care a ajuns până la valoarea de 0,234 lei pe acţiune