‘Potrivit ultimei evaluări naţionale făcută pe eficienţă energetică, 40% din consumul final de energie din România aparţine consumului rezidenţial. Pierderile sunt în aceeaşi proporţie, de 40%, şi sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile înseamnă 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost făcută la acel moment arată că necesitatea de investiţii în SACET-urile din România, pentru cele 33 de oraşe aflate încă în sistemul centralizat, însemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de euro’, a afirmat Calotă.
Acesta a adăugat că, în exerciţiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficienţei energetice se ridică la 238 milioane de euro.
‘Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie /OIE/ ne spun că, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficienţa energetică înseamnă 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar în acest sens Ministerul de Finanţe joacă şi va juca un rol-cheie în găsirea modalităţilor de finanţare şi de promovare a programelor de eficienţă’, a menţionat oficialul ANRE.
Cele mai noi date ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate în 23 septembrie 2013, arătau că producţia de energie electrică s-a diminuat cu 6% (2,116 miliarde KWh), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2012, iar consumul de energie electrică a fost cu 7,5% mai mic şi s-a cifrat la 28,971 miliarde KWh.
Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, în timp ce consumul populaţiei a scăzut cu 1,3%.
SURSA: Agerpres