”Pierderile înregistrate din cauza secetei sunt la minimum 2,5 miliarde de euro şi încă nu este totul încheiat. Banii pe care îi vom primi de la Ministerul Agriculturii, cei 100 de lei pe hectar, dacă îi calculăm pe numărul de hectare eligibile, reprezintă o recuperare de câteva sute de milioane de euro. Paguba rămâne însă consistentă şi importantă”, a precizat Caraş.

În opinia acestuia, fermierii vor trebui să renunţe la o parte din suprafeţele cultivate pentru că nu deţin resurse financiare să reînceapă în toamnă ciclul de producţie.

‘Fermierii vor trebui să renunţe la o parte din hectarele cultivate să caute finanţări pe la bănci ca să reînceapă ciclul de producţie. Noi încercăm să arăm şi nu putem pentru că plugurile ies din pământ oricât de forţoase ar fi tractoarele noastre. Pământul este foarte greu de lucrat pentru că opune rezistenţă imensă. Dacă se strică tractorul când trebuie să cumperi piese mai bine te spânzuri pentru că echipamentele sunt foarte scumpe. Situaţia este disperată’, a adăugat Caraş.

În ceea ce priveşte producţia agricolă din 2012, reprezentantul fermierilor estimează o reducere cu peste 40% faţă de producţia anului trecut.

‘Deşi unele estimări din piaţă sunt scoase din burtă, fără doar şi poate pierderea de producţie va fi de peste 40% faţă de producţia anului trecut, iar contribuţia la PIB se va reduce şi ea, poate nu chiar la jumătate, dar va fi în funcţie de producţie. De exemplu, sunt fermieri mari care au plăti impozite anul trecut de 2-3-5 milioane de euro şi poate chiar mai mult, iar cei care au plătit un milion anul trecut vor plăti doar între 400-500.000 de euro’, a subliniat şeful PP.

Producţia agricolă a României a crescut cu 8,9% în 2011, comparativ cu anul precedent, sectorul vegetal fiind în creştere cu 12,9%, iar producţia animală cu 0,8%., potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică /INS/.
SURSA: Agerpres