Pierderile instituţiilor financiare nebancare s-au triplat în ultimul an

Afectate puternic de efectele crizei financiare, leasingul şi segmentul creditelor de consum au adâncit anul trecut pierderile raportate de instituţiile financiare nebancare (IFN).  Instituţiile financiare nebancare (IFN) au raportat pierderi de trei ori mai mari în 2009 comparativ cu anul anterior, potrivit datelor raportate de acestea la banca centrală. „La IFN-uri, pierderea a crescut la 1,5 miliarde în 2009 faţă de 0,5 miliarde în 2008”, a declarat, pentru Capita

Afectate puternic de efectele crizei financiare, leasingul şi segmentul creditelor de consum au adâncit anul trecut pierderile raportate de instituţiile financiare nebancare (IFN). 

Instituţiile financiare nebancare (IFN) au raportat pierderi de trei ori mai mari în 2009 comparativ cu anul anterior, potrivit datelor raportate de acestea la banca centrală. „La IFN-uri, pierderea a crescut la 1,5 miliarde în 2009 faţă de 0,5 miliarde în 2008”, a declarat, pentru Capital, directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Naţionale a României, Nicolae Cinteză.

„Pierderea e de la societăţile de leasing. Neplătindu-se ratele, au trecut la executare şi asta le-a majorat costurile – intervin costuri de administrare şi de toate felurile. În general, toate informaţiile care ne vin de la ei se referă la faptul că utilizatorii nu au mai putut să plătească şi că au trebuit să le ia bunul”, explică Cinteză. În 2009, piaţa de leasing financiar a scăzut drastic, cu 72%, principala cauză fiind prăbuşirea pieţei auto.

Finanţările în leasing au cea mai mare greutate în afacerile IFN-urilor autohtone. Acestea însumau aproape 21 de miliarde de lei la sfârşitul anului 2009, aproape 60% din totalul finanţărilor acordate de IFN-uri. În anul anterior, leasingul financiar reprezenta aproape 80% din afacerile acestor instituţii.

Provizioanele s-au dublat

Ratele restante la IFN-uri se ridicau la 1,7 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut. Pentru acoperirea pierderilor pe care le puteau înregistra în urma neîncasării ratelor aferente împrumuturilor acordate, aceste instituţii au fost nevoite să constituie provizioane de aproape 1,6 miliarde lei, blocând astfel de două ori mai mulţi bani decât în urmă cu un an.

Soldul creditelor afectate de restanţe reprezenta aproape 10,8 miliarde de lei la finele lui 2009, respectiv circa 35% din totalul împrumuturilor acordate. Cu un an înainte, soldul creditelor restante era chiar mai mare, de peste 11,3 miliarde lei, dar acestea reprezentau circa 31% din totalul finanţărilor aflate în derulare.  Soldul împrumuturilor acordate de IFN-uri era de aproximativ 30 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2009, cu  circa 17% sub nivelul înregistrat în urmă cu un an. Această di­minuare s-a înregistrat deoarece fi­nan­ţările noi nu au reuşit să aco­pere ratele rambursate anul trecut.

Acestea sunt rezultatele înregistrate de cele 220 de instituţii financiare nebancare care figurează în registrul general al BNR. Cele mai importante societăţi din punctul de vedere al afacerilor derulate sunt înscrise în registrul special al BNR, din care fac parte 59 de instituţii.

IFN-urile, mai indisciplinate

BNR retrage autorizaţia de funcţionare instituţiilor care nu respectă prevederile legale, inclusiv cele de raportare, ceea ce echivalează şi cu radierea din registrele de evidenţă.

„Pot să spun că 75% din IFN-urile radiate au fost radiate pentru că nu erau de găsit la sediu, şi-au schimbat sediul fără să anunţe, au declarat un sediu care nu este al lor, refuzau să ţină contabilitatea, îi găseam la telefon şi ne spuneau că vin să lămurim problema – aşteptam o lună – două, dar apoi nici nu am mai stat de vorbă. Ii-am radiat pentru că altfel puteau să desfăşoare o activitate frauduloasă şi nu vrem să avem probleme”, mai spune oficialul băncii centrale. Până în prezent, BNR a radiat 41 de IFN-uri din registrul general.

Ca şi în cazul băncilor, înrăutăţirea indicatorilor prudenţiali ai acestor instituţii poate fi redusă prin majorarea capitalului social, măsură pe care câteva societăţi au şi luat-o. Anul trecut, capitalul IFN-urilor a crescut cu 0,8 miliarde de lei, până la nivelul de trei miliarde de lei.

Creditul ipotecar şi finanţarea tranzacţiilor sunt profitabile, dar nu a mers creditul de consum şi leasingul.
Nicolae Cinteză, director, Direcţia Supraveghere, BNR

1,57 miliarde de lei este valoarea provizioanelor constituite de IFN-uri pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante, potrivit BNR

Piaţa IFN în 2009

– împrumuturi: 30,3 mld. lei
– provizioane: 1,57 mld. lei
– rate restante: 0,89 mld. lei
– sold credite restante: 10,8 mld. lei
– pierdere: 1,55 mld. lei
– capitalizare: 3,05 mld. lei