Pieţele de acţiuni din Est revin la viaţă

În ultimele săptămâni, la bursele din Europa Centrală şi de Est s-a produs o stabilizare, iar cursurile par să recuperezele de la valorile lor minime, în special în cazul companiilor de materii prime care au inregistrat cele mai mari pierderi, analiştii afirmând că există un potenţial de creştere neexploatat.„Trebuie precizat că valorile se află încă mult sub nivelul înregistrat în ultimii ani. Recuperarea semnificativă înregistrată la nivelul pieţelor de capital n

În ultimele săptămâni, la bursele din Europa Centrală şi de Est s-a produs o stabilizare, iar cursurile par să recuperezele de la valorile lor minime, în special în cazul companiilor de materii prime care au inregistrat cele mai mari pierderi, analiştii afirmând că există un potenţial de creştere neexploatat.

„Trebuie precizat că valorile se află încă mult sub nivelul înregistrat în ultimii ani. Recuperarea semnificativă înregistrată la nivelul pieţelor de capital nu trebuie să umbrească faptul că datele economice fundamentale rămân foarte negative. Uniunea Europeană, cel mai important partener comercial pentru Europa de Est şi Statele Unite, cu cea mai mare economie din lume, trec prin cea mai grea criză economică de la cel de-al doilea Război Mondial. Atâta timp cât aici nu se va înregistra o redresare nu putem vorbi nici pentru Europa de Est de un nou parcurs economic sustenabil”, susţine Angelika Millendorfer, Manager al diviziei Emerging Markets Equities de la Raiffeisen Capital Management.

În general, se estimează că bursele din Europa de Est prezintă pe termen lung un potenţial ridicat, mai ales în cazul în care economia mondială se stabilizează şi începe din nou să crească. Şansele unor cursuri favorabile ca urmare a recentei relaxări vizează titluri individuale, în special companiile evaluate favorabil.

Pe termen mai lung, procesul de convergentă şi recuperare economică din Europa de Est rămâne neschimbat, în ciuda dificultăţilor actuale înregistrate în regiune. Astfel, pe termen lung, acţiunile şi obligaţiunile est-europene reprezintă o variantă investiţională atractivă.

Gabriel Aldea: „Există potenţial de creştere pentru acţiunile companiilor româneşti”

„Ideea este următoarea: pieţele internaţionale, atât cele mature, cât şi cele emergente au avut reveniri foarte bune în ultimele săptămâni şi putem afirma că se află într-o perioadă de stabilizare”, a declarat pentru CAPITAL Online Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest.

Potrivit acestuia, în măsura în care aceste estimări optimiste se vor confirma şi în următoarele luni, vom putea şti mai exact dacă procesul de stabilizare şi chiar de creştere al pieţelor de capital reprezintă un factor de continuitate.

„Preţurile acţiunilor majorităţii companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt subevaluate, dar acest lucru este valabil într-o situaţie de normalitate economică, şi nu în una de criză. Ca urmare, afirm că piaţa autohtonă de capital are un mare potenţial de creştere care se va concretiza după ce vom depăşi criza”, a mai spus Gabriel Aldea.