Publicarea datelor Institutului Național de Statistică (INS) referitoare la economie nu au ajutat piața de capital. Evoluția Bursei de la București a fost mai mult negativă, astfel încât mai mult de jumătate dintre ședințele zilnice de tranzacționare din noiembrie au fost pe minus. Însă scăderile nu sunt foarte importante, deoarece lichiditatea redusă nu permite deprecieri de mare amploare.
Pierderi ceva mai importante au avut loc la societățile de investiții financiare (SIF), unde indicele BET-FI, cel care urmărește evoluția celor cinci SIF-uri, a coborât până la aproape 22.000 de puncte, după ce, în prima sesiune de tranzacționare a lunii, depășea 24.000 de puncte. De altfel și activele nete ale SIF-urilor au scăzut în primele zece luni ale anului, ajungând până la 6,93 miliarde lei, mai puțin cu 7,1% față de sfârșitul anului trecut.
Activele SIF-urilor înregistrate în categoria investițiilor pe termen scurt au coborât până la o pondere de 54% din total active la sfârșitul lunii trecute, după ce la finele lui 2009 se situau la 57,2%. Față de lunile anterioare, însă, investițiile pe termen scurt rămân în creștere, cu 1,2%, pentru a doua lună consecutiv. Tendința, care vine după cinci luni de scădere, arată caracterul speculativ al investițiilor, cauzat de impredictibilitatea pieței și de volatilitatea acțiunilor.
Perioadă de consolidare
Perioada de relativă stagnare a cotațiilor, coroborată cu rezultate financiare trimestriale în ușoară creștere, a permis îmbunătățirea indicatorilor în ansamblu. Indicatorul PER (raportul dintre prețul acțiunii și profitul obținut) s-a îmbunătățit față de finele anului trecut, ajungând până la 10,6 săptămâna trecută, cifră care indică subevaluarea companiei, de la 14,49 la sfârșitul lui 2009 (cifră care arată o evaluare corectă).
Cel mai mic nivel ale indicatorului PER se găsește la Electroaparataj (simbol bursier ELJ), de 1,94, companie cu o capitalizare de 8,5 milioane lei și a cărei cotație este cu 8,3% mai mică decât cea de la finele anului trecut. Dintre companiile importante listate, SIF Moldova (SIF2) consemnează cel mai redus PER, de 6,56. SIF2 are o capitalizare de 581,4 milioane lei, iar cotația de joia trecută a coincis perfect cu prețul acțiunii din ultima zi de tranzacționare din 2009, respectiv 1,14 lei.
Trendul pieței pe termen scurt și mediu se menține ușor crescător, în condiții de lichiditate redusă.
„Volumele de tranzacționare rămân în continuare mici, însă se remarcă menținerea valorii zilnice tranzacționate la peste zece milioane lei”, spune Daniela Ropotă, analist Intercapital Invest. Asistăm mai degrabă la o consolidare a pieței, de la care ar putea porni un trend crescător mai susținut la începutul anului viitor, odată cu listarea unor companii importante, precum Fondul Proprietatea. Data pentru listarea Fondului va fi stabilită către sfârșitul lui ianuarie 2011, conform oficialilor BVB.
Surprize neplăcute de la OMV Petrom
Importanța titlurilor Fondului Proprietatea (FP) poate fi observată și din volumul tranzacționat luna trecută cu aceste acțiuni, chiar dacă, în prezent, toate operațiunile se desfășoară prin intermediul Depozitarului Central. Nu mai puțin de 2,56% din capitalul social al FP a fost transferat în octombrie. Dacă luăm un preț mediu de 0,6 lei pe acțiune, ajungem la o valoare totală tranzacționată de 211,6 milioane lei, corespondentul unei lichidități zilnice de 10,07 milioane lei. Cifră egală cu lichiditatea din prezent a întregii piețe BVB.
O surpriză mai puțin plăcută din zona rezultatelor financiare a venit din partea OMV Petrom (simbol SNP), care a anunțat o pierdere de 100 milioane lei în perioada iulie-septembrie. Rezultatul negativ a fost cauzat de deprecierea activelor din Kazahstan și de pierderile financiare provocate de cursul valutar. La nouă luni, OMV Petrom rămâne pe plus, cu un profit net mai mare cu 44% decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, ajuns până la valoarea de 1,42 miliarde lei. Vânzările companiei s-au majorat cu 11%, ajungând până la 13,16 miliarde lei. OMV Petrom are o capitalizare de 18,9 miliarde lei, un nivel al PER de 9,11, iar la cotația de 0,334 lei pe acțiune, aprecierea din acest an este de peste 34%.
Creșteri de profit la Zentiva și Azomureș
Sectorul farmaceutic a furnizat una dintre cele mai mari creșteri de profit de la o companie listată la BVB, respectiv Zentiva (simbol SCD). Producătorul farma a înregistrat un profit net de 57,4 milioane lei în primele nouă luni ale anului, de aproape 18 ori mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2009, respectiv 3,2 milioane lei. Cifra de afaceri a Zentiva a crescut de la 131,4 milioane lei până la 201,5 milioane lei, iar profitul operațional a fost de 63,4 milioane lei, față de o pierdere de 2,8 milioane lei anul trecut. Rezultatele foarte bune, susținute de scumpirile produselor farma, care au readus compania pe primul loc în topul producătorilor autohtoni, principalii contracandidați fiind Antibiotice și Biofarm, au impulsionat puternic și cotația bursieră. După un salt de 15% în ziua publicării datelor financiare, SCD a continuat creșterea până la 0,95 lei pe acțiune, adică o creștere de aproape 39% în acest an. Capitalizarea Zentiva a ajuns, de asemenea, la aproape 396,1 milioane lei.
Și producătorul de îngrășăminte Azomureș (AZO) a reușit un profit net de 894 milioane lei în primele nouă luni, de 14 ori mai mare decât cel de anul trecut. Cotația AZO a urcat cu 72% în acest an, ajungând la 0,497 lei pe acțiune, iar capitalizarea a ajuns la 261,4 milioane lei.
Volumele de acțiuni tranzacționate pe piața principală a BVB rămân mici, dar se remarcă menținerea lichidității zilnice la peste zece milioane lei.
Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest
396,1 milioane lei este capitalizarea Zentiva, care înregistrează o apreciere a cotației de aproape 39% în acest an după creșterea masivă a profitului
Piețele de îngrășăminte și farma, vedetele anului în topul profiturilor
28 noiembrie 2010, 08:05
Ultima modificare în 28 noiembrie 2010, 10:05
Majoritatea companiilor listate la BVB au înregistrat rezultate financiare pozitive, ceea ce a îmbunătățit indicatorii medii ai pieței și a majorat interesul investitorilor pentru tranzacționare.
Etichete: pharma,
profit,
top,
zentiva
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook