Din luna septembrie a anului trecut, Ministerul Finantelor nu a mai lansat nici o emisiune noua

Unul dintre instrumentele importante de plasare a banilor nu mai este, de mai bine de opt luni, la indemana institutiilor financiare.




Pentru populatie, titlurile de stat au disparut de si mai mult timp, in timp ce strainilor, chiar daca nu mai au interdictie la astfel de plasamente din aprilie, nu le ramane decat sa astepte in continuare.
Cu un deficit bugetar inexistent si fara probleme de refinantare a datoriei publice, statul nu are, teoretic, de ce sa se imprumute. A decis, in consecinta, sa nu mai efectueze nici o emisiune de inscrisuri publice inca din ultimul trimestru al anului trecut, cand a constatat ca titlurile de stat ajunse la scadenta aveau o valoare modica (51 milioane RON in decembrie), iar soldul general al Trezoreriei inregistra valori confortabile. Ultimele emisiuni au avut loc in septembrie 2005, cand Finantele au vandut titluri de stat cu scadenta la trei ani si dobanda de 6,47% pe an (100 milioane RON), respectiv cu scadenta la trei luni pentru un randament de 5,4% (50 milioane de lei).



De atunci, nu s-a mai intamplat nimic, chiar daca pentru intregul an 2006 s-au anuntat emisiuni de titluri in valoare de 4,15 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro), exclusiv pe piata interna. Finantele au renuntat, pe rand, la cele doua imprumuturi programate in primul trimestru, apoi la cele din aprilie si mai. “Atitudinea mai mult decat rezervata a Trezoreriei statului in ceea ce priveste emisiunea de titluri si inceperea constituirii unei curbe a randamentelor pentru piata nu este absolut deloc explicabila si, cu atat mai mult, scuzabila”, spune analistul financiar Florian Libocor.



Nici pana in prezent nu exista titluri romanesti pe termen de 30 de ani, in vreme ce randamentele acceptate pentru termene de doi, trei, cinci, sapte, zece, 12 si 15 ani sunt neschimbate de mult timp, iar pentru anumite scadente, nu exista decat una sau doua emisiuni realizate. Existenta unei “curbe a randamentelor”, care presupune, evident, mai multe emisiuni de titluri, este necesara pentru a oferi pietei un reper. In functie de acesta, ar trebui sa se poata orienta si companiile care vor sa lanseze propriile lor emisiuni de obligatiuni. “Pentru emitentii privati, este dificila emiterea de obligatiuni cand nu exista o referinta. Lipsa unei piete cu adancime in domeniul obligatiunilor, macar pe termen mediu, duce Romania in urma tarilor din regiune”, spune Florin Dolea, CEO al CA/IB Asset Management. Societatea sa administreaza mai multe fonduri de investitii si, in ultima perioada, a fost privata de posibilitatea de a face plasamente in titluri de stat romanesti, orientandu-se tot mai mult catre investitii in strainatate.


Afectate sunt si institutii financiare precum societatile de asigurari sau viitoarele fonduri de pensii. Acestea au restrictii de investire a banilor atrasi, fiind nevoite sa caute in special instrumente cu venit fix. Absenta prelungita a titlurilor de stat transforma intr-o gluma si “mixul de politici monetar-fiscale” pe care Banca Nationala si Ministerul Finantelor trebuiau sa il gestioneze. Pentru a tine in frau inflatia, BNR sterilizeaza singura excesul de lichiditate din piata la dobanzi ridicate, costurile uriase riscand sa adanceasca si mai mult pierderile institutiei.


“Nu inteleg motivatia Finantelor decat partial. Este putin curios sa spui ca nu ai nevoie de bani cand sunt atatea investitii care asteapta de ani de zile sa fie realizate”, arata Florin Dolea. In primul trimestru al anului, bugetul de stat a inregistrat un excedent de 0,68% din PIB. “Sper sa ramana constant pe surplus”, spune Florian Libocor. si anul trecut bugetul a fost excedentar, dar numai pana in decembrie, cand ministerele si-au amintit brusc de toate cheltuielile pe care ar fi trebuit sa le faca.


Intre timp, vestile bune ar putea veni, in lipsa statului, din partea guvernelor altor tari sau a diferitelor institutii financiare. O initiativa interesanta, de a emite titluri denominate in lei, vine din partea Austriei. “Ramane sa asteptam ca si alte tari sa se ralieze initiativei Austriei, poate in acest fel va avea si piata din Romania un reper, o curba a randamentelor”, spune Libocor. “O banca straina importanta, cum este Credit Swiss First Boston, ia in considerare o emisiune sintetica de titluri denominate in lei cu randamente de 6-7%. Ramane de vazut cum o vor structura”, precizeaza Florin Dolea. Tot in acest an intentioneaza sa emita obligatiuni denominate in lei si BERD, ca parte a programului de impulsionare a pietelor de capital, in conditiile in care, atunci cand exista, emisiunile de titluri ale statului roman nu ajung decat foarte rar pe bursa. Initiative similare ale BERD au avut succes in Rusia si in alte state central-europene.