Pieţele bursiere din Europa şi Asia au înregistrat luni scăderi semnificative pe măsură ce escaladarea tensiunilor din Ucraina i-a determinat pe investitori să adopte o atitudine prudentă, transmite Reuters.
Piaţa bursieră din Tokyo a închis şedinţa de luni în scădere cu 1,27%, bursa de la Hong Kong a scăzut cu 1,08%, cea de la Seul a pierdut 0,77% iar cea de la Sydney a scăzut cu 0,38%.
Creşterea riscurilor geopolitice a afectat şi marile pieţe bursiere din Europa, cea mai afectată fiind bursa de la Frankfurt, unde indicele DAX a scăzut cu 2,5%, în timp ce indicii bursieri Stoxx Europe 600, FTSE 100 şi CAC 40 au înregistrat fiecare scăderi de aproximativ 1,8%.
Ucraina a decretat duminică mobilizarea rezerviştilor, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut aprobarea Parlamentului pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina.
'Investitorii au subestimat riscul escaladării situaţiei din Ucraina astfel că evenimentele din weekend sunt un semnal de alarmă pentru pieţe', a declarat David Thebault, analist la firma de brokeraj Global Equities din Paris.
Cele mai afectate au fost pieţele ruseşti, în condiţiile în care posibilitatea unei intervenţii ruseşti în Ucraina riscă să izoleze Moscova de investiţiile străine de care are nevoie pentru a-şi relansa economia. Cei doi indici ai bursei de la Moscova, Micex şi RTS, înregistrau la ora 8,50 GMT căderi de 8,93% şi respectiv 10,26%. Titlurile Gazprom, companie care depinde de exporturile spre Europa, au pierdut 11,5% din valoarea bursieră.
În paralel, moneda euro a trecut pentru prima dată pragul de 50 de ruble iar dolarul american a urcat până la 37,0005 ruble, depăşind recordul care data din criza din 2009. În încercarea de a reface stabilitatea financiară, Banca centrală a Rusiei a decis luni în mod surprinzător să majoreze dobânda de politică monetară cu 150 de puncte de bază până la 7%.
'Pieţele se întreabă în ce măsură occidentalii vor impune Rusiei sancţiuni economice', a estimat Chris Weston, analist la IG. 'Rusia depinde în mare parte de capitalurile şi investiţiile occidentale', a adăugat analistul.
După unda verde dată sâmbătă de Parlamentul rus pentru o intervenţie militară în Ucraina, occidentalii au făcut bloc comun împotriva Moscovei. Liderii din şapte state membre ale G8 – a opta ţară în acest grup fiind Rusia – au anunţat cu o zi în urmă suspendarea pregătirilor pentru summitul Grupului din iunie de la Soci (staţiune rusă). Secretarul de stat american John Kerry a prevenit, între altele, că Rusia ar putea să-şi piardă locul la masa G8. AGERPRES