Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 469 de puncte sau 2,8%, la 16,058 și Standard & Poor 500 Index a scazut 58 de puncte sau 3%, la 1,913. Știrile potrivit cărtora activitatea de producție din SUA a încetinit în luna August adaugat presiune asupra prețurilor acțiunilor.
Situaţia de pe Wall Street a reverberat în Asia, iar mai târziu pe bursele europene, în urma unor date slabe privind sectorul de producţie din China, sector ce s-a aflat la minimul ultimilor 3 ani în August. Îngrijorările au dus indicele Nikkei al bursei japoneze la -3,8%. Indicele Shanghai Composite a suferit o mică pierdere de 1,3%.
Situaţia din Europa este la fel de gravă. Indicele FTSE-100 a închis cu o pierdere de peste 3%, ajungând la 6,058.54 marți după-amiază. O scadere de 6,7% în luna August a marcat cea mai rea situaţie pentru indice al acțiunilor din Marea Britanie din Mai 2012 până acum.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a pierdut 9% în aceeași perioadă, cea mai proasta performanţă a sa din ultimii patru ani. Marți acest indice a pierdut 3%.
Încrederea investitorilor a fost lovită de o combinație de factori. Alături de semnele de încetinire a economiei chineze, bursa de valori a Chinei a scăzut în Iunie la maxime multi-anuale, iar intervențiile factorilor de decizie au facut prea putin pentru a opri grava situaţie.
În același timp, piețele se pregătesc pentru perspectiva de prima creștere a ratei dobânzii din SUA încă dinainte de criza financiară globală. În ciuda recentei turbulențe de pe piețele, există încă unele așteptări că US Federal Reserve ar putea urca rata dobânzii cât mai curând în această lună, mai ales după ce vice-presedintele Stanley Fischer a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că a fost prea devreme pentru a se decide cu privire la o mutare în luna Septembrie.