Situatia pietelor imobiliare din tarile din jur este destul de asemanatoare cu cea de la noi. Proiecte nefinalizate, lipsa de bani si piata blocata. In Ucraina de exemplu, in zona Kiev circa 70-80% dintre proiectele rezidentiale au fost stopate daca s-a inceput deja constructia lor sau au fost anulate. In alte zone, gradul de inghetare a lucrarilor a atins chiar 90%. In plus, bancile ucrainene au limitat creditarea atat pentru persoanele fizice care vroiau un imprumut pentru achizitionarea unei
Situatia pietelor imobiliare din tarile din jur este destul de asemanatoare cu cea de la noi. Proiecte nefinalizate, lipsa de bani si piata blocata. In Ucraina de exemplu, in zona Kiev circa 70-80% dintre proiectele rezidentiale au fost stopate daca s-a inceput deja constructia lor sau au fost anulate. In alte zone, gradul de inghetare a lucrarilor a atins chiar 90%.
In plus, bancile ucrainene au limitat creditarea atat pentru persoanele fizice care vroiau un imprumut pentru achizitionarea unei locuinte, cat si pentru companiile dezvoltatoare. Primul efect, este scaderea preturilor la locuintele vechi, dar in absenta unor cumparatori.
In Bulgaria, preturile au inregistrat scaderi de pana la 20%. In Sofia, preturile apartamentelor vechi a scazut de la o medie de 900 euro/metru patrat cat se inregistra la inceputul anului trecut, la 700 euro/metru patrat cat este acum. De asemenea, ofertele proiectelor rezidentiale au disparut de pe piata, deoarece o mare parte dintre ele au fost stopate sau amanate pentru mai tarziu. Si la sud de Dunare accesul la finantare este unul greoi, bancile limitand accesul la credite.
Pe litoralul Marii Negre, situatia este asemanatoare. Proiectele rezidentiale au fost stopate, majoritatea apartinand unor companii din Europa de Vest. Avand probleme acasa, dezvoltatorii au preferat sa opreasca investitiile din alte tari, pentru a se putea salva.