10 iulie 2006. Volum foarte bun, 57 milioane lei pe o piata care pare sa fi atins rezistenta pe termen scurt. Dupa un inceput de sedinta verde, investitorii, in speta cei pe termen scurt, au inceput sa marcheze profiturile consistente adunate in ultima saptamana de tranzactionare, care a adus cresteri zi de zi. Astfel, in final, indicii au inchis in usoara scadere: BET, 0,2%, BET-FI, 0,09%. Desi trendul ascendent a fost sustinut, marcarea profiturilor este foarte tentanta si vo
10 iulie 2006. Volum foarte bun, 57 milioane lei pe o piata care pare sa fi atins rezistenta pe termen scurt. Dupa un inceput de sedinta verde, investitorii, in speta cei pe termen scurt, au inceput sa marcheze profiturile consistente adunate in ultima saptamana de tranzactionare, care a adus cresteri zi de zi. Astfel, in final, indicii au inchis in usoara scadere: BET, 0,2%, BET-FI, 0,09%. Desi trendul ascendent a fost sustinut, marcarea profiturilor este foarte tentanta si vor urma probabil cateva zile de corectii.
11 iulie. Vesti bune de la statistica: productia industriala a crescut cu 15% in luna mai 2006, fata de mai 2005, si cu 5,9% in primele cinci luni, marcand astfel un record de crestere.
12 iulie. Dupa o zi de pauza, bursa a revenit la cresteri, mai temperate de aceasta data: BET, 0,48%, BET-FI, 2,62%, pe un volum de 23 milioane lei. SIF-urile au continuat trendul ascendent declansat la inceputul saptamanii trecute, indicele care le urmareste evolutia, BET-FI, atingand la inchidere 43.120 puncte. Urmatoarea rezistenta pentru BET-FI e in jurul nivelului de 48.000 puncte, adica mai mult cu 11% fata de nivelul actual. Vor mai avea SIF-urile suflu pentru a adauga acest plus? Zilele urmatoare vom afla.
13 iulie. Piata a intrat intr-o corectie dupa cresterile din ultima perioada, in special pe SIF-uri. BET-FI a pierdut azi 3,94% pe fondul presiunii la vanzare. Pe SIF5 si SIF2 s-au transferat volume semnificative azi, 3.636.500, respectiv 3.763.000 actiuni, cotatiile acestora inregistrand scaderi de 4,6% si 4,57%. O zi rosie nu doar pentru piata bursiera din Romania: toate pietele importante ale lumii au inregistrat scaderi, indicele DJIA (SUA) coborand cu 166 de puncte, la 10.846. Nivelul de 11.000 e unul foarte important si deocamdata se dovedeste a fi o rezistenta serioasa. Conjunctura globala nu e tocmai roz: inflatia si criza petrolului induc necesitatea majorarii dobanzilor, iar pietele de actiuni vor fi afectate.
14 iulie. Scaderile au continuat azi la nivelul pietei, corectia avand o amplitudine mai ridicata in cazul SIF-urilor, care au mai pierdut in medie 4%. Corectia ar putea continua si saptamana viitoare, avand in vedere conjunctura globala.
www.ktd.ro