Tăierea finanțărilor pentru programele destinate producătorilor români din agricultură va face ca piețele să fie invadate de produse din import, acuză miercuri PSD măsurile adoptate de Guvernul liberal. ”Îi concediază pe agricultorii români și elimină produsele românești, făcându-le loc celor din import”, acuză social-democrații.
Proiectele PNL pe agricultură vor umple piețele de produse de import, acuză adversarii politici ai liberalilor.
Totul vine în contextul în care programele guvernării social-democrate destinate sprijinirii producătorilor români au fost criticate de liberali, care au anunțat sau au aplicat deja modificări majore noilor versiuni pentru 2020 ale acestor programe, în principal legate de tăierea finanțărilor.
”Mai întâi au spus că nu au bani de alocații și au prorogat aplicarea legii. Apoi au spus că nici de pensii, dar vor vedea mai clar după anticipate. Apoi au privatizat sănătatea și, la câteva zile, i-au anunțat cinic pe români că “la om e la fel ca la mașini” și că vor trebui să plătească un “casco” dacă vor să trăiască.
Acum îi concediază și pe agricultorii români și elimină produsele românești, făcându-le loc celor din import!
Pentru cine guvernați totuși, domnule Orban ?”, se arată în mesajul publicat miercuri de pagina oficială de Facebook a PSD.
Tăiere de buget pentru programul ”Tomata”
Trebuie precizat, de exemplu, că programul ”Tomata” demarează, momentan, cu buget aproape înjumătăţit faţă de anul trecut, cerinţe mai dure pentru fermieri, dar şi un registru special în care sunt înscrise pesticidele folosite pe roşiile româneşti.
Astfel, fermierii mai pot beneficia îm 2020 de sprijin prin programul Tomata doar pentru roşiile timpurii din Ciclul I (livrate în perioada ianuarie-iunie), în timp ce anul trecut el se acorda şi pentru tomatele livrate târziu.
Iar bugetul total al programului Tomata pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, în anul 2020. Spre comparaţie, anul trecut sprijinul s-a ridicat la 62 milioane de euro.
Ministerul Agriculturii a transmis, însă, că suma ar putea fi suplimentată la rectificarea de buget din vară. Dar suma pe care o vor primi fermierii drept subvenţie ar putea fi mai mică, în acest an.
Ea va fi calculată în funcţie de câţi fermieri se înscriu în program. Până acum, valoarea ajutorului de minimis era o sumă stabilită la 3.000 de euro, iar de acum ea va fi de ”maxim 3.000 de euro”.
Puteți vedea mai jos postarea publicată de PSD.