Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a venit cu precizări în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Liberalul a declarat că se va implementa ceea ce a fost asumat prin PNRR.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a dat asigurări marți seara că Pilonul II de pensii nu va suferi modificări în perioada următoare. Întrebat dacă are suspiciuni cu privire la Pilonul II de pensii, Ciucă a declarat că nu există „niciun fel de suspiciune”.
Nu vor fi modificări la Pilonul II de pensii
„Pilonul II de pensii va fi neatins, este o asumare la nivel de coaliție, și o creștere a contribuției cu un procent, de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat liderul PNL la Digi24.
Nicolae Ciucă a precizat că se va implementa ceea ce a fost asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aici este inclusă majorarea contribuției de la 1 ianuarie 2024.
De asemenea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că, în ciuda provocărilor legate de sustenabilitatea deficitului, creșterea contribuției la Pilonul II de pensii nu va fi amânată. Oficialul a adăugat că aceste zvonuri și speculații nu aduc niciun beneficiu.
Reacția ministrului Finanțelor a venit după apelul organizațiilor Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) către Guvern pentru a nu amâna majorarea contribuției.
În plus, ministerul Muncii a respins vineri orice implicare în elaborarea sau analizarea unui eventual act normativ care ar amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%.
Contribuția va crește de la 1 ianuarie 2024
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni că susține Pilonul II de pensii. El a precizat că România și-a asumat prin PNRR majorarea contribuției salariaților pentru Pilonul II la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024.
Ciolacu a menționat că nu ar fi putut amâna această măsură fără acordul miniștrilor PNL și a subliniat că decizia politică este luată în cadrul coaliției și de către cei doi copreședinți.
Premierul a argumentat că o amânare a majorării procentului de la 1 ianuarie 2024 ar fi putut conduce la o încălcare a angajamentului luat prin PNRR față de Comisia Europeană. El a menționat că ideea unei amânări a venit din zona Ministerului Finanțelor, dar decizia finală aparține coaliției. Ciolacu a subliniat că decizia politică este crucială, iar amânarea procentului nu a fost pusă în discuție în cadrul coaliției.
„Cui să îi treacă prin cap aşa ceva? Dacă cineva a gândit în ANAF sau în Finanţe, a gândit ca şi tehnician, ca angajat. Nici nu pot să îi reproşez acelui om acest lucru. Categoric că nu îi voi reproşa, nici ministrului nu pot să îi reproşez. Dar decizia politică e la noi, la copreşedinţii acestei coaliţii. Nici nu s-a pus în discuţie acest element”, a spus Ciolacu.