Simona Bucura Oprescu nu are pensie privată
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit sâmbătă, pe 9 decembrie, că nu a optat pentru o pensie privată. Aceasta are contribuție doar la sistemul public de pensii (Pilonul I și II).
„Nu, contribui ca fiecare român în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), în sistemul public de pensii. În acest moment, n-am folosit această opţiune (pensie privată – n.r.), a declarat ea în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.
Anul viitor, va crește contribuția la Pilonul II de pensii
Oficialul a spus, totodată, că începând de anul viitor, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte de la 3,75% la 4,75%. Anunțul vine în contextul în care un proiect de OUG aflat în lucru la Ministerul de Finanțe arăta că aceasta va crește abia în 2026.
„În momentul acesta, responsabilitatea noastră, a Ministerului Muncii şi colegilor de la Casa Naţională de Pensii, este legată doar de sistemul public de pensii. Românii plătesc 25% la bugetul asigurărilor sociale de stat, din aceşti 25%, în acest moment 3,75% se virează de către Casa Naţională de Pensii celor de la ASF pentru Pilonul 2. De anul viitor, această contribuţie va creşte la 4,75%, iar mai departe toate politica de gestionare a fondului privat ţine de ASF, încercând să aibă randament cât mai bun”, a explicat ministrul.
Întrebată dacă impozitul pentru Pilonul II de pensii va crește de la 10% la 15% sau 20%, Simona Bucura Oprescu a răspuns: „Nu a existat nicio secundă o discuţie, o intenţie sau o acţiune în sensul acesta. Românii trebuie să ştie foarte clar că nu au motive de panică pe acest subiect”.
Nu se amână creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private
Amintim că vineri, pe 8 decembrie, Ministerul Muncii a dezmințit informațiile potrivit cărora ar intenționa să amâne mărirea procentului de bani care se duc către Pilonul II de pensii private.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis, la rândul său, că nu se va amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Oficialul a adăugat că aceste zvonuri și speculații nu aduc niciun beneficiu.
Marcel Boloș a mai precizat că „echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie”.
Reacția ministrului Finanțelor vine după apelul organizațiilor Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) către Guvern pentru a nu amâna majorarea contribuției la Pilonul II. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.