Pilonul II: Eureko achiziţionează şi KD

Fondurile de pensii de pe Pilonul II ale Eureko (fosta Interamerican) si KD Pensii vor fuziona, potrivit unui comunicat al primei organizatii. Fuziunea celor doua fonduri de pensii va fi supusa aprobarii de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Viitorul fond urmeaza sa fie administrat de Eureko. In cazul in care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va aproba aceasta fuziune, KD va deveni al doilea fond ce va fuziona cu Eureko, dupa Bancpost. In c

Fondurile de pensii de pe Pilonul II ale Eureko (fosta Interamerican) si KD Pensii vor fuziona, potrivit unui comunicat al primei organizatii. Fuziunea celor doua fonduri de pensii va fi supusa aprobarii de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Viitorul fond urmeaza sa fie administrat de Eureko.
In cazul in care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va aproba aceasta fuziune, KD va deveni al doilea fond ce va fuziona cu Eureko, dupa Bancpost. In cursul saptamanii trecute, CSSPP a dat aprobarea preliminara pentru fuziunea dintre fondul Eureko cu cel al Bancpost.

Fondul de pensii administrat de Eureko are aproape 251.000 de participanti, situandu-se pe locul al saselea in clasamentul realizat in functie de numarul de participanti. Fondul de pensii al Bancpost are circa 23.500 de participanti, in timp ce fondul KD are mai putin de 7.000 de clienti. Prin fuziunea cu cele doua fonduri de pensii, viitorul fond administrat de Eureko va urca pe locul cinci in clasamentul fondurilor de pe Pilonul II intocmit in functie de numarul de participanti pentru care au fost cirate contributii.

“Eureko şi KD considera ca aceasta fuziune este in interesul pieţei in general: fuziunea va contribui la crearea unei pieţe cu un numar mai mic de jucatori, dar mai puternici, care pot concura intr-un mod mai eficient”, se afirma in comunicatul de presa transmis de Eureko.

Potrivit reglementarilor legislative fondurile de pe pilonul II trebuie sa ajunga la cel putin 50.000 de participanti in trei ani de la lansare.

 
In perioada dintre inchierea campaniei initiale de aderare si virarea primelor contributii catre fondurile de pe Pilonul II, patru fonduri, care adunasera un numar foarte mic de clienti au decis sa se retraga de pe piata. Acestea au fost fondurile administrate de AG2R, Zepter, Marfin si MKB Romexterra. Astfel, numarul fondurilor de pe Pilonul II a scazut de la 18 la 14.

In afara de fuziunle mentionate, si fondul BCR se pregateste sa il inghita pe cel administrat in prezent de catre Omniasig. “La pensiile obligatorii (…) vad (…) doua-trei fuziuni in acest an”, afirma presedintele CSSPP, Mircea Oancea, intr-un interviu publicat in editia din aceasta saptamana a revistei Capital.

Chiar si dupa prefigurare acestor fuziuni, pe piata mai sunt fonduri cu un numar mic de clienti, care ar putea fi tintele unor fuziuni. De exemplu, fondul administrat de Prima Pensie avea circa 16.300 de participanti cu constributii inianuarie, iar cel administrat de OTP avea circa 19.500 de astfel de clienti.

Cititi mai multe despre piata de pensii private (Pilonul II si Pilonul III) in editia tiparita din aceasta saptamana a revistei “Capital”