Tensiune maximă la Lufthansa. Piloţii companiei aeriene germane au votat, duminică, în proporţie de 97,6%, în favoarea organizării unei greve. Ei au ameninţat cu alte perturbări ale traficului în timpul sezonului aglomerat al călătoriilor de vară.

Grevele şi lipsa de personal au forţat deja companiile aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri şi au provocat cozi de multe ore în aeroporturile mari, frustrând turiştii dornici să călătorească după blocajele cauzate de COVID-19.

Votul nu înseamnă neapărat că va avea loc o grevă, dar a fost un semnal pentru angajator că trebuie luate măsuri constructive, a spus Marcel Groels, membru al consiliului de conducere al sindicatului pilot Vereinigung Cockpit (VC), a arătat Reuters.

Piloții cer o creştere a salariilor cu 5,5% în acest an

”Arătăm că suntem gata să vorbim”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Lufthansa a declarat că respectă rezultatele votului şi speră într-o soluţie constructivă la masa negocierilor.

Sindicatul piloţilor VC cere o creştere a salariilor cu 5,5% în acest an pentru piloţii săi şi compensarea automată a inflaţiei ulterior. De asemenea, doreşte o structură uniformă de salarizare pentru tot personalul de la companiile aeriene ale grupului Lufthansa, care includ transportatorul emblematic Lufthansa, precum şi divizia low-cost Eurowings.

Greva care a anulat 1000 de zboruri

Lufthansa a fost deja afectată de o grevă a personalului său de la sol, miercuri, care a forţat transportatorul să anuleze peste 1.000 de zboruri.

Separat, piloţii de la divizia Swiss International Air Lines (SWISS) a Lufthansa au respins în proporţie de 80% o propunere de contract, a anunţat duminică sindicatul lor Aeropers, adăugând că îşi propune să reia negocierile cu conducerea SWISS cât mai curând posibil.

”Dacă conducerea continuă să nu recunoască semnele vremurilor şi nu oferă imediat soluţii adecvate, atunci piloţii trebuie să arate şi mai clar conducerii cât de nemulţumiţi sunt”, se spune fără a detalia. Actualul contract a expirat în aprilie, după ce conducerea a respins un acord provizoriu din discuţiile iniţiale, a spus Aeropers.

Companiile aeriene şi aeroporturile au probleme mari în fața cererii masive de călătorii

Trebuie spus că că nu doar Lufthansa se află într-o astfel de situație. Odată cu ridicarea restricţiilor sanitare la începutul anului, companiile aeriene şi aeroporturile au probleme în a face faţă creşterii puternice a cererii pentru călătorii.

În ultimii doi ani, traficul aerian a fost unul redus, iar sectorul a pierdut numeroși salariați. Un studiu realizat de institutul german de studii economice din Koln, la finele lunii iunie arată că ar fi nevoie de cel puţin 7.000 de angajaţi în sectorul aerian din Germania, pentru ca lucrurile să funcționeze cel puțin ca înainte.