Piloții unei companii low-cost amenință cu două greve, mii de români afectaţi

Piloţii Ryanair au anunţat încă două greve de 24 de ore, sporind presiunile asupra celei mai mari companii aeriene low-cost din Europa pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a anulat, joi, 30 dintre cele 290 de zboruri din Irlanda, după ce discuţiile cu sindicatele privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă s-au încheiat fără niciun acord, iar 27% din piloţii săi irlandezi au declanşat o mişcare de protest de 24 de ore, transmit Sky News şi Reuters. Cele mai afectate vor fi zborurile între Irlanda şi Marea Britanie, în condiţiile în care Ryanair se confruntă cu prima grevă, după ce în decembrie a recunoscut pentru prima dată sindicatele. Operatorul aerian a dat vina pe sindicatul Forsa pentru eşecul negocierilor, care au durat şapte ore.

Impactul va fi limitat şi clienţii vor fi redirecţionaţi către alte zboruri, a precizat Ryanair. Un reprezentant al sindicatului a avertizat că sunt posibile mai multe mişcări de protest. Şi sindicatele care reprezintă personalul navigant al Ryanair din Spania, Portugalia şi Belgia au anunţat declanşarea unei greve de două zile la sfârşitul lunii iulie dacă operatorul aerian nu va face concesii în privinţa condiţiilor de lucru. În Italia, personalul navigant va fi în grevă în ziua de 25 iulie, în timp ce angajaţii din Spania, Portugalia şi Belgia vor protesta în perioada 25-26 iulie, au anunţat sindicatele CNE/LBC (Belgia), SITCPLA şi USO (Spania), SNPVAC (Portugalia) şi Ultrasporti (Italia).

Acestea susţin că şi piloţii Ryanair din alte ţări ar putea lua parte la mişcările de protest coordonate. Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair. În decembrie, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele, din istoria de 32 de ani a companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun, dar piloţii din Germania au oprit activitatea timp de patru ore.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova. Agerpres