Pilulele politice sperie investitorii in farmaceutice

Zvonurile privind o oferta publica de preluare a actiunilor producatorului de medicamente Terapia Cluj au inceput sa razbata in piata inca de anul trecut. Aparitia acestora s-a materializat practic imediat intr-o apreciere a titlurilor Terapia, de la aproximativ 3.000 de lei la aproape 5.000 de lei, in numai cateva luni. Asa se face ca, in momentul in care a fost facut public, anuntul privind oferta publica de preluare a 100% din actiunile producatorului clujean de medicamente de catre compania

Zvonurile privind o oferta publica de preluare a actiunilor producatorului de medicamente Terapia Cluj au inceput sa razbata in piata inca de anul trecut. Aparitia acestora s-a materializat practic imediat intr-o apreciere a titlurilor Terapia, de la aproximativ 3.000 de lei la aproape 5.000 de lei, in numai cateva luni. Asa se face ca, in momentul in care a fost facut public, anuntul privind oferta publica de preluare a 100% din actiunile producatorului clujean de medicamente de catre compania Terapia Holding, in spatele careia se gaseste fondul Advent Central & Eastern Europe II, nimeni nu a mai fost surprins. Problema din momentul aparitiei zvonului privind oferta de preluare, si anume pretul la care aceasta va fi facuta, a fost rezolvata imediat dupa ce pretul actiunilor depasise pragul de 5.000 de lei. Atunci cand a fost facut anuntul, titlurile TER aveau un pret foarte apropiat de cel din oferta, 4.681 lei/ actiune. „Am afirmat de mai multa vreme ca, in cazul societatii clujene, lucrurile vor evolua astfel. Eu credeam ca Terapia va fi preluata de un operator strategic si va iesi de pe Bursa. Nu s-a intamplat asa pentru ca nu a fost vorba de un operator strategic, ci de un fond de investitii, care doreste sa mai tina o vreme societatea. Pot pune pariu insa ca, in cativa ani, operatorul strategic va veni la Terapia”, spune Dragos Simion, presedinte Quadrant Asset Management.
Oferta publica de achizitie a celor peste de 300 milioane de actiuni din piata a inceput sa se deruleze practic de luni 18 iulie, insa la inchidere pretul mediu al actiunilor TER a fost sub cel din oferta cu aproape 100 lei/actiune. Actiunile fabricii clujene au fost impartite pana acum intre Romanian Investment Company Cyprus, care detinea 20%, Broadhurst Investments si Lindsell Enterprise cu 7,82%, Labrador Partners, cu 5,26% si Romanian Investment Fund Cyprus cu 17%. Restul capitalului este detinut de Romfarmachim (10,69%) si Romital SRL (6,52%). Tranzactia cu acesti actionari este ca si incheiata la pretul din oferta, insa mai raman actiuni in piata. „Va fi aceasta oferta de cumparare si, daca Terapia Holding va trece de 90% va face oferta publica de inchidere. Probabil ca acest scenariu se va si intampla”, explica Ovidiu Vasincu, consultant Certinvest SA. Dragos Simion spune ca unele dintre fondurile care erau actionare la Terapia trebuiau neaparat sa vanda. Conform normelor si statutelor acestor entitati, ele au obligatia sa vanda intr-un anumit interval de timp. Fondurile trebuiau sa scape intr-un fel de aceste pachete. Pe de o parte, ceilalti nu se puteau opune ofertei pentru ca i-ar fi blocat si pe ceilalti deoarece Advent isi dorea 100% din actiuni, iar pe de alta pentru ca nu le-ar fi convenit nici o situatie in care sa fie minoritari”, explica Simion.
Al doilea eveniment care a tulburat intr-un fel apele in zona industriei farmaceutice a fost creditul de opt milioane de dolari care va fi garantat de stat pentru producatorul bucurestean Sicomed. Chiar daca ceilalti producatori nu au reactionat la aceasta situatie, speculatiile si-au facut imediat loc in piata. „Este un interventionism al statului in aspecte private, care intr-un fel se implica in competitia din piata”, spune Dragos Simion. Ovidiu Vasincu spune insa ca „statul a asigurat doar garantia, insa ma indoiesc de faptul ca Sicomed nu va rambursa imprumutul”. Multi dintre investitori au interpretat acest gest ca o punere la adapost a Guvernului de o potentiala criza a medicamentelor in apropierea unui an electoral. Imediat dupa publicarea acestei vesti actiunile Sicomed au scazut de la 2.900 de lei la aproximativ 2.700-2.750 lei/actiune, dupa o crestere de la aproximativ 2.100 lei/actiune. Cresterea a venit si, pe fondul zvonurilor cu privire la legea care va da voie producatorilor de medicamente sa se ocupe si de distributie. „Unii stiau dinainte de aceste lucruri si, in momentul in care s-a anuntat public garantarea creditului, au preferat sa „puncteze” profitul”, explica Vasincu. Analistii considera ca sansele ca istoria ofertei de preluare de la Terapia sa se intample si in cazul Sicomed sunt destul de mici in viitorul apropiat. Ei explica acest lucru prin diferentele in procesul de eficientizare dintre cele doua societtai. „Terapia a fost bine condusa, si au fost luate toate masurile de aducere la un nivel astfel incat sa fie cumparabila”, spune Dragos Simion.
Ovidiu Vasincu spune ca in ultimii patru ani Sicomed a fost in plina perioada de eficientizare a costurilor si de investitii si ca, roadele acestei perioade vor fi vizibile peste cativa ani.
Singura societate din aceasta industrie la care statul mai detine pachetul majoritar este Antibiotice Iasi. Analistii sunt chiar sceptici ca aceasta situatie se va modifica in viitorul apropiat. „Probabil ca statul va mai mentine controlul la Antibiotice Iasi, pentru a avea un debuseu pe piata medicamentelor din Romania”, considera Ovidiu Vasincu. Desi societatea este profitabila, problemele societatii par a fi legate tocmai de faptul ca 53% din actiunile ATB sunt inca la stat. „Este in aparenta o firma profitabila, care o duce bine si creste de la un an la altul, insa au probleme pentru ca nu reusesc sa incaseze banii asa cum ar trebui”, explica Dragos Simion.
Intocmai ca in cazul celor cinci SIF-uri, evolutia celor trei societati din industria farmaceutica este unitara: daca una creste, cresc si celelalte doua si invers.Explicatia acestui fenomen sta in strategia investitorilor, care, in general, prefera sa cumpere actiuni de la toate cele trei companii. „Investitorii incearca sa isi diversifice plasamentele pe toate cele trei societati, tocmai pentru a evita momente de genul in care una dintre ele primeste garantii pentru un credit. Este obligatoriu sa fi prezent pe toate trei pentru a diversifica riscul”, declara Dragos Simion.

Principalii indicatori ai societatilor din industria farmaceutica de pe piata rasdaq

Societatea    Pret     PER    CA     Brut     Net      Prof. din expl.    Act. Princ
        (lei)        (mld.lei)    (mld.lei)    (mld.lei)    (mld.lei)
Biofarm    4.100    3,4    285,6    109    83    92,16    Robert William Ferran – 49,9%
Medimfarm    1.700    6,42    148,14    0,52    0,2    15,1    APAPS – 57,6%
Sintofarm*    11.000    3,37    28,6    2,34    1,8    2,45    –
Farmacom
Brasov        4.400    5,45    363,37    20    13,13    16,8    PAS Farmacia Brasov – 59,8%
Fitoterapia*    1.100    1,51    8    1,73    1,29    1,82    Fabiol SA – 50,61%