Administratorul judiciar al combinatului a arătat, pentru Capital, că cei 3.318 angajaţi vor primi, în medie, câte 6.300 de lei
UPDATE: Contactat de Capital, liderul sindical Mihai Diculoiu s-a decalarat nemulţumit că administratorul judiciar "se ocupă de salarii în loc să facă totul posibil pentru a repune în funcţiune unităţile de producţie ale combinatului şi să pregătească unitatea pentru privatizarea din iunie". Sindicalistul a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că există un risc foarte mare ca în următoarea perioadă să fie concediaţi mai mulţi salariaţi şi să se închidă unităţi de producţie. " Să nu mai consume degeaba bani de la stat. Important este ca Oltchim să aibă un viitor", a mai spus Diculoiu.
“Salariile restante de la Oltchim se plătesc azi, integral”, ne-a declarat administratorul combinatului intrat în insolvenţă, Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia este vorba de sume din fondul de garantare gestionat de AJOFM , şi constituit în baza legii 200/2006. “ Suma medie de plată este de 6.300 de lei pentru cei 3.318 angajaţi. Cel puţin pe acest segment sindicatele nu mai au motiv să scoată oamenii în stradă”, ne-a mai spus Piperea.
Aproape 1.000 de angajaţi de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu au protestat, marţi, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale şi că urmează să fie disponibilizaţi, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea. Înainte de protestul de la Bucureşti, salariaţii Oltchim au blocat şi un drum naţional.
Aceştia nu sunt nemulţumiţi doar de restanţele salariale, ci şi de perspectivele de a-şi pierde locurile de muncă. Presa a scris că până la 1.200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi – cu plata compensaţiilor aferente.
Oltchim are datorii de aproximativ 700 de milioane de euro şi a trecut printr-un proces ratat de privatizare anul trecut.