'Nu este cazul să vorbim de falimentul Oltchim chiar dacă există multe interese pentru acesta, însă noi avem un plan de reorganizare construit pentru continuarea activităţii. Este infantil şi periculos să vorbeşti de falimentul Oltchim, ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea. Chiar şi reprezentanţii FMI se numără printre cei care dau ca soluţie pentru Oltchim falimentul. Aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită Oltchim, sume la bugetele locale, dau contribuţii la asigurările de sănătate şi la pensii', a spus Piperea.
Planul de reorganizare a fost realizat având în vedere, în primul rând, rezultatele operaţionale pozitive ale Oltchim SA, înregistrate începând cu luna octombrie 2014. EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, deprecieri şi amortizări – n.r.) a crescut de la o medie lunară de plus 300.000 euro în trimestrul IV 2014, la plus 700.000 euro în luna ianuarie 2015.
'Oltchim SA este exportator net. La nivel anual, unul din indicatorii care au contat în decizia reorganizării a fost balanţa comercială netă de 88 de milioane de euro în favoarea Oltchim SA. Altfel spus, din cifra de afaceri de 141 de milioane de euro, 100 de milioane euro au reprezentat exporturi, pentru care am utilizat importuri de numai 12 milioane de euro. Societatea a ajuns la un punct de echilibru, iar evoluţia lunară comparativă este evidenţiată în prezentarea rezultatelor înregistrate în luna ianuarie 2015. Oltchim şi-a majorat cifra de afaceri lunară de la 5,4 milioane euro în februarie 2013, la 14,4 milioane euro în luna ianuarie 2015, reprezentând o creştere cu aproximativ 9 milioane euro (de aproximativ 300%). Valoarea lunară a livrărilor la export a crescut cu 8,1 milioane euro, respectiv de aproximativ 5 ori în luna ianuarie 2015, comparativ cu luna februarie 2013', au spus reprezentanţii administratorilor judiciari.
Potrivit sursei citate, creşterile au fost realizate în principal din managementul resurselor proprii, în condiţiile în care societatea nu a contractat credite pentru a finanţa capitalul de lucru. În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele 5 trimestre, noi investiţii în sumă totală de aproximativ 4,2 milioane de euro.
Pe de altă parte, salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în CCM. În funcţie de rezultatele economice ale societăţii, există premizele ca aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a Oltchim SA către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masa credală urmând a fi plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare).
'Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele ne permit alocarea unor fonduri de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, să redimensionăm acest fond', spun administratorii judiciari.
Pe 9 martie va avea loc Adunarea generală a debitorilor Oltchim, prilej cu care Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, Niculae Bălan, partener coordonator al BDO Business Restructuring şi Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim, vor prezenta planul de reorganizare a combinatului din Vâlcea.
AGERPRES