Piraeus Bank şi Marfin Investment Group (MIG) au anunţat un acord strategic de cooperare, în valoare de 250 milioane de euro, care va atenua considerabil povara financiară a MIG şi-i va permite să continue planurile de afaceri cu o eficienţă şi o flexibilitate mai mare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Conform acordului, Piraeus va deveni cel mai mare acţionar al MIG, cu o participaţie de 17,7%.
Analiştii susţin că tranzacţia dintre cele două grupuri va marca primul pas important spre schimbarea structurii afacerilor locale deoarece ambele companii deţin participaţii în sectorul alimentar, în sănătate, transportul maritim, IT.
'Acordul nostru cu Piraeus semnalează o nouă strategie de creştere pentru grupul nostru, în beneficiul acţionarilor, al angajaţilor şi al economiei Greciei în general. Decizia băncii elene de a sprijini planurile noastre deschide drumul pentru o nouă strategie a MIG', a declarat preşedintele Marfin Investment Group, Andreas Vgenopoulos.
Marfin Investment Group este un holding de investiţii cu sediul în Grecia şi operaţiuni în Europa de Sud-Est. În portofoliul său se numără producătorul grec de produse alimentare Vivartia, operatorul de ferry boat Attica Group, compania aeriană Olympic Air şi operatorul de spitale private Hygeia Group.
Luna trecută, Piraeus Bank şi-a majorat capitalul cu 1,75 miliarde de euro, vânzând noi acţiuni investitorilor privaţi, cel mai recent indiciu că instituţiile elene de creditare îşi revin de pe urma crizei datoriilor.
De asemenea, în 18 martie, banca a vândut bonduri pe trei ani în valoare de 500 milioane de euro, fiind prima emisiune de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009, conform datelor Bloomberg. Potrivit rezultatelor testelor de stres anunţate de reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei (BoG), deficitul de capital al Piraeus se ridică la 425 milioane de euro.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres