Afectate de criza datoriilor şi recesiunea prelungită, principalele patru bănci din Grecia vor fi recapitalizate prin emiterea de obligaţiuni convertibile şi acţiuni noi.

Banca Centrală a Greciei a stabilit că necesităţile de finanţare ale Piraeus se ridică la 7,3 miliarde de euro.

Luna trecută, autorităţile de la Atena au dezvăluit termenii planului de recapitalizare a sectorului bancar, potrivit căruia băncile vor emite obligaţiuni convertibile şi acţiuni pentru a îndeplini un raport al capitalului de bază de minim 6%. Potrivit deciziei cabinetului de la Atena, băncile greceşti vor emite noi acţiuni cu un discount de 50% faţă de preţul mediu din ultimele 50 de zile dinaintea emiterii. Bondurile convertibile vor plăti un cupon anual de 7%, cu o creştere progresivă de o jumătate de punct pe an şi vor fi convertite în acţiuni după cinci ani. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va cumpăra toate acţiunile şi bondurile convertibile emise de bănci şi va deveni ce mai mare acţionar la băncile greceşti. HFSF a injectat deja 18,5 miliarde de euro în primele patru mari bănci din Grecia.

Piraeus Bank, care a preluat activele viabile ale băncii elene de stat ATEbank şi a acceptat să cumpere divizia din Grecia a Societe Generale, Geniki, a înregistrat pierderi de 629 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres