Pirateria a pierdut 6 milioane USD

Practic, din cele 17 milioane USD care s-au adaugat vanzarilor legale de soft, sase milioane s-au datorat recuperarii unor clienti de pe piata ilegala, afirma Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Intreprinderilor de Software.Desi a scazut cu 7%, rata pirateriei ramane, in continuare, ridicata - 70% din totalul pietei, reprezentand un volum de 145 milioane USD. In general, pirateria de soft, jocuri, muzica, CATV este o afacere al carei volum total le scapa pana si autoritatilor.Inai

Practic, din cele 17 milioane USD care s-au adaugat vanzarilor legale de soft, sase milioane s-au datorat recuperarii unor clienti de pe piata ilegala, afirma Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Intreprinderilor de Software.
Desi a scazut cu 7%, rata pirateriei ramane, in continuare, ridicata – 70% din totalul pietei, reprezentand un volum de 145 milioane USD.
In general, pirateria de soft, jocuri, muzica, CATV este o afacere al carei volum total le scapa pana si autoritatilor.
Inainte de toate, trebuie imbunatatit modul de aplicare a legii. Degeaba se lucreaza la modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor, daca resursele cu care autoritatile lupta impotriva pirateriei sunt reduse: doar 14 inspectori ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), ajutati (cand si cand) de cadre ale Politiei.
Insa imbunatatirea legislatiei in vigoare nu este chiar un lucru lipsit de importanta. Noul proiect, care va fi definitivat de ORDA in doua luni, prevede actualizarea cuantumului amenzilor penale la un nivel cuprins intre 500 si 5.000 dolari, acordarea unui drept „sui generis” fabricantilor de baze de date pe o durata de 15 ani, prelungirea duratei de protectie a drepturilor de autor asupra softului de la 50 la 70 de ani si reglementari speciale privind dreptul de proprietate intelectuala pentru materialele difuzate pe Internet.    

Rata pirateriei – evoluTie
Domenii    Rata pirateriei (%)
    2000    2001
        (estimari)
Soft    77    70
Muzica    55    50
CATV    20-30    20-30

Nivelul pirateriei In 2000
Tara    rata %
Ucraina    89
Bulgaria    78
Romania    77
Polonia    54
Ungaria    51
Cehia    43

In industria software, grosul pierderilor este realizat de persoanele juridice – principalii consumatori de soft din Romania. Acestea folosesc softuri scumpe, ajungand chiar pana la 4-5.000 USD/ copie. Asadar, combaterea fenomenului trebuie desfasurata in aceasta directie. De altfel, in 2001 s-a inregistrat o premiera cand Judecatoria Targoviste a decis condamnarea a patru utilizatori de soft, care nu detineau licenta, la cate un an inchisoare fara suspendare. Nici vanzatorii ambulanti de jocuri si softuri, care pot fi gasiti, toata ziua, in toate punctele circulate ale Capitalei, (spre bucuria si confortul multora dintre noi), nu trebuie neglijati. Ei nu pirateaza softuri scumpe, insa afecteaza sensibil industria jocurilor pe calculator, in care rata pirateriei se pastreaza la un nivel ridicat: 90-91%. Totusi, pirateria de software (de business si entertainment) nu a putut fi eradicata total nicaieri in lume. De exemplu, in Europa de Vest, rata pirateriei a atins un nivel de 34%.

Pitateria In industria de cablu
In industria de cablu, rata pirateriei se cifreaza la 20-30% – procent care „se afla intr-o usoara crestere”, dupa cum apreciaza Radu Petric, presedinte al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). Pe o piata de circa 3,1 milioane abonati, care platesc lunar un abonament cu o valoare cuprinsa intre 3-3,5 USD, rata pirateriei se traduce in venituri nerealizate de circa 36 milioane de dolari anual. Insa identificarea si decablarea piratilor nu inseamna, automat, atragerea acestora in „tabara” platitorilor de abonament. Prinderea hotilor de semnal si a celor care folosesc ilegal decodoare HBO nu este, nici pe departe, o chestiune simpla. Inainte de toate, reprezentantii companiilor de cablu se plang ca nu exista nici o prevedere legala, nici in Codul Penal, nici in legea telecomunicatiilor, in baza carora piratii de cablu pot fi trasi la raspundere. Insa nu lipsa cadrului legal este cea mai mare nenorocire, ci pierderile fizice si potentiale ale companiilor de cablu, pentru ca „pirateria si nivelul ridicat al veniturilor nerealizate ii fac pe investitorii straini, care ar putea aduce in industrie zeci de milioane de dolari, sa ocoleasca Romania”, potrivit directorului executiv de la ACC, Valentin Negoita.

Pirateria in muzica si film
Industria muzicala pierde si ea multe zeci de milioane de dolari din cauza comercializarii ilegale de CD-uri si casete muzicale. Este adevarat ca, sub aspect statistic, stam destul de bine, intrucat rata pirateriei a scazut de la 85% in 1999 la aproximativ 50% in 2001, insa nivelul veniturilor nerealizate este, in continuare, foarte mare. „In anul 2001 s-au vandut circa 16 milioane de holograme catre comerciantii si producatorii de fonograme. Din acestea, circa trei milioane sunt aplicate pe produsele pirat, restul de pana la 21 de milioane de unitati, cat reprezinta piata actuala, fiind comercializate, de asemenea, ilegal”, explica Romeo Dragomir,
director executiv al Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). Inmultind cele opt milioane de unitati piratate cu un pret mediu/ unitate de zece USD, aflam ca volumul vanzarilor nerealizate este de 80 milioane USD. In domeniul filmelor, se pare ca pirateria este mai putin dinamica, pentru ca, atat in 2000, cat si in 1999, rata pirateriei s-a pastrat la un nivel cosntant de 10-20%. Pentru 2002, se estimeaza o usoara scadere.