Pierderile cauzate industriei de către pirateria software au crescut în 2008 cu 65%, la 249 milioane de dolari, de la 151 milioane de dolari în 2007, potrivit studiului anual la nivel global realizat de Business Software Alliance. Majorarea procentuală se datorează şi variaţiilor de schimb valutar.

În România, rata pirateriei software pentru PC-uri a scăzut cu două procente, de la 68% la 66%, în 2008 faţă de 2007, în timp ce 50% din cele 110 ţări analizate au înregistrat scăderi ale ratei pirateriei şi doar 15% au înregistrat creşteri.

În ultimii 5 ani, rata pirateriei software a scăzut 8 procente în România, de la 74% la 66%, datorită eforturilor continue atât din partea industriei de software pentru afaceri, reprezentată de BSA, cât şi din partea autorităţilor naţionale.

De asemenea, România a înregistrat în această perioadă primele condamnări la pedeapsa închisorii cu executare pentru fapte de distribuire de software pirat, precum şi acţiuni eficace ale autorităţiilor în cazuri de utilizare de software fără licenţă în cadrul companiilor şi a instituţiilor.

În Europa Centrală şi de Est, ţările cu cea mai mare rată a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) şi Moldova (90%). Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (38%), Ungaria (42%) şi Slovacia (43%). Rusia a înregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scădere anuală de 5 puncte procentuale şi o scădere de 19 procente într-un interval de şase ani.

Reducerea pirateriei software ar putea crea sute de mii de joburi noi

Un studiu IDC dat publicităţii în luna ianuarie 2008 demonstrează că la nivel global reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de muncă şi o creştere economică de miliarde de dolari, precum şi o creştere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele şi serviciile locale.

Recesiunea economică globală are un efect mixt asupra pirateriei software, portivit studiului. John Gantz, Chief Research Officer IDC, subliniază că acei consumatori cu putere redusă de cumpărare s-ar putea să prelungească perioada de utilizare a computerelor, ceea ce va antrena o creştere a pirateriei, întrucât computerele vechi au mai mult software nelicenţiat instalat, în general.

Presiunile de natură financiară şi de bugete vor stimula, totuşi, achiziţiile de netbook-uri ieftine, care în general vin cu software pre-instalat, precum şi realizarea, la nivelul companiilor, de analize de gestionare a resurselor software, vizând reducerea costurilor IT.

Studiul acoperă 110 ţări şi a fost realizat în mod independent de către IDC, compania mondială lider în cercetare şi prognoză pentru piaţa tehnologiei informaţiei. Studiul ia în calcul programele de calculator care rulează pe PC-uri, inclusiv desktop-uri, laptop-uri şi ultra-portabile. Studiul nu include alte tipuri de software, precum cele pentru server sau mainframe. IDC foloseşte propriile date statistice privind livrările de software şi hardware, precum şi expertiza analiştilor IDC din mai mult de 60 de ţări pentru a confirma tendinţele pirateriei software.

SURSA: Business Software Alliance