Pirateria software în România: 313 dosare penale întocmite în 2012

Inspectoratul General al Poliției Române a desfășurat anul trecut o serie de activități de combatere în domeniul pirateriei software în rândul companiilor și distribuitorilor din România. În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate 691 de verificări, în urma cărora au fost înregistrate 313 dosare penale.

Au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru săvârșirea de infracțiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. În ceea ce privește programele aparținând membrilor BSA | The Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care 4 condamnări pronunțate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timișoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiș la nouă puncte de lucru aparținând companiilor Tossit S.R.L. și Print 84 S.R.L., având ca obiect de activitate servicii de printare și fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe în mare parte nelicențiate, aparținând companiilor membre BSA Autodesk Inc. și Microsoft Corporation. BSA a formulat plângeri penale și cereri de despăgubiri în numele acestor membri pentru 12.670 euro, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziționarea licențelor necesare și, în plus, au fost obligați la despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor de până la momentul controlului.

În ce privește activitățile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul în Oradea și punct de lucru în Cluj-Napoca, a achiziționat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate – din Suedia și le-a comercializat în România, atât prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cât și online, prin www.evocomputers.ro. Prin revânzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigație penală, dar și-a pus și clienții în situația de a utiliza programe nelicențiate corect, faptă care reprezintă infracțiune. Din momentul în care au fost descoperite aceste activități, Evotrade a încetat orice activitate neconformă legii, a demarat procedurile necesare intrării în legalitate și contactarea clienților în vederea recuperării acestor pachete și restituirii prețului plătit.

F.A., din București, ca parte a unei rețele organizate de patru persoane, a desfășurat activități de realizare de software piratat în vederea distribuirii ulterioare și de utilizare de software fără licență. Activitatea nelegală a fost descoperită de poliție, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plângere penală și cerere de despăgubiri pentru suma de 27.281 euro, inclusiv daune morale. Grupul infracțional a fost trimis în judecată în februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul București în luna decembrie 2012  și urmează să execute pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat în întregime despăgubirile solicitate. Dosarul este în acest moment în apel la Curtea de Apel București.