În decursul celor doi ani de colaborare, IGPR și BSA au desfășurat acțiuni de prevenire a pirateriei software în mediul de business, punând la dispoziția a peste 40.000 de companii informații referitoare lariscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar și la pașii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate.

 În același timp, au continuat și activitățile de combatere a fenomenului pirateriei software. Astfel, în primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfășurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unități PC și suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 euro.

Pentru anul acesta, parteneriatul își propunesă evidențieze în primul rând riscurile de securitate pe care și le asumă companiile prin utilizarea de software piratat. Campania „Știi ce informații oferi pe tavă cu un software ilegal?” urmărește să informeze în acest sens administratorii de companii și managerii IT din 50.000 de companii mici și mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcționale.

Ce rişti dăcă foloseşti software piratat

Programele pentru calculator nelicențiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoțite, de obicei, de malware (viruși, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare. Acest lucru poate afecta buna funcționare a PC-ului și a rețelei din care face parte, mergând până la posibilitatea de generarea unor riscuri de securitate și confidențialitate a datelor personale, de afaceri și financiare ale utilizatorului.  

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informații, prin instalarea malware-ului care:
•    Capturează date personale de autentificare, precum nume utilizator și parolă, cu ocazia accesării serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situații de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate și date de autentificare la alte conturi de servicii;
•    Înregistrează fiecare acțiune desfașurată de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel că orice date confidențiale pot fi subtilizate cu ușurință, pentru a fi folosite în interesul celor care le accesează neautorizat; în plus, pot fi folosite și pentru discreditarea companiei respective, care își pierde astfel credibilitatea în fața clienților și a furnizorilor.