Guvernul îi lasă fără ajutor de încălzire pe cei cu tractor, piscină, casă de vacanţă sau mai mult de 3.000 lei în cont.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Executiv cu scopul de a reduce numărul beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei cuprinde o listă destul de lungă cu bunurile a căror deţinere duce la pierderea dreptului de a beneficia de bani de la stat. Important este că este suficient ca o familie să deţină cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în listă pentu a nu beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei.
Astfel, actul normativ are în vedere o multitudine de imobile, de la case de vacanţă, la piscine sau saune pe care persoana care face o cerere la Primărie pentru a primi ajutor de încălzire nu trebuie să aibă neapărat în proprietate, fiind suficient să le aibă închiriate sau concesionate.
Mai mult, deţinerea oricărui autoturism cu o capacitate de peste 1.600 cmc, a unei autoutilitare, autocamioane, remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iaht, tractor sau orice utilaj agricol exclude persoana de la primirea ajutorului. Nici cei care au o presă de ulei, o moară de cereale, un gater sau depozite bancare de peste 3.000 lei nu vor mai avea dreptul la bani pentru încălzire.
În plus, sunt excluşi de la ajutor deţinătorii unor terenuri de împrejmuire a locuinţei care depăşesc o mie de metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 metri pătraţi în zona rurală. În acest ultim caz sunt totuşi exceptate de la regulă familiile formate exclusiv din persoane vârstnice.
Nu sunt uitaţi nici posesorii de animale, ei fiind eliminaţi de la primirea ajutoarelor dacă au mai mult de trei bovine, cinci porcine, 20 ovine sau 15 familii de albine.
Primăriile vor face anchete sociale
OUG precizează că la stabilirea veniturilor pentru acordarea ajutorului de încălzire sunt luate în calcul luate în calcul sunt avute în vedere toate ajutoarele cu caracter permanent primite de persoanele respective, de la cele sociale, la cel de şomaj. Sunt prevăzute totuşi excepţii în cazul burselor de studiu şi burselor sociale.
Noul act normativ se va aplica pentru acest sezon rece, începând cu 1 noiembrie şi până la 31 martie 2011. În perioada următoare, primăriile vor primi cererile celor care doresc ajutor de încălzire. De această dată, aceste persoane vor trebui să semneze şi o declaraţie pe propria răspundere în care să spună că nu deţin venituri sau bunuri care să-i elimine de la primirea ajutorului.
Primăria va trebui să verifice veridicitatea celor declarate, efectuând anchete sociale. Astfel, autorităţile vor trebui să verifice minim 20% din numărul de beneficiari în cazul localităţilor cu până la 20.000 de locuitori, iar unde sunt între 20.001 şi 50.000 locuitori primăria trebuie să facă anchete sociale pentru minim 15% din numărul beneficiarilor. Dacă sunt între 50.001 şi 100.000 de locuitori, autorităţile verifică cel puţin 8% dintre dosarele de ajutor de încălzire, iar în cazul localităţilor mai mari, cu peste 100.001 locuitori, primăriile trebuie să efectueze anchete sociale pentru minimum 3% din numărul beneficiarilor.
Amenzi de până la 10.000 lei pentru „mincinoşi”
Cei care nu au declarat că deţin venituri sau bunuri care să-i elimine de la primirea ajutorului de încălzire vor fi obligaţi să restituie banii primiţi şi vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 10.000 lei.
Anul trecut au beneficiat de ajutoare de încălzire 3,2 milioane de familii şi persoane singure, iar reprezentanţii Guvernului speră ca anul acesta numărul acestora să se reducă măcar cu 10%.
vezi aici OUG