Lege pentru stăpânii de pisici. Este obligatoriu pentru toți proprietarii de animale

pisica, planta

SURSA FOTO: Unsplash.com

Ce poți face dacă pisica vecinului intră în curtea ta și produce pagube? Mulți ne-am trezit cu mașina zgâriată sau plantele distruse prin curte din cauza lor.

Poți trage vecinul la răspundere pentru că a intrat pisica în curtea ta?

Probleme cu pisica vecinului? Când vine vorba de pisici care pătrund în curtea ta, există o serie de aspecte legale și etice de luat în considerare. De la pisici de cartier fără stăpân la cele care aparțin vecinilor, interacțiunea cu aceste feline poate ridica întrebări despre drepturile și responsabilitățile tale. Iată ce spune legea și ce poți face în aceste situații.

Există o diferență clară între o pisică fără stăpân, una care aparține unui vecin sau care rătăcește ocazional în curtea ta și o pisică sălbatică. Fiecare categorie poate aduce cu sine propriile provocări și preocupări.

Legea privind pisicile care pătrund pe proprietatea ta poate varia în funcție de țară și regiune. În unele jurisdicții, există limite clare referitoare la numărul de pisici ale vecinului care pot intra în curtea ta.

De exemplu, în Germania, Tribunalul Regional din Lüneburg a stabilit că se pot tolera maximum două pisici ale vecinului în curte, dacă acestea sunt doar în tranzit. Cu toate acestea, dacă proprietarul curții este foarte deranjat, situația poate fi evaluată individual.

În România nu există o legislație specifică. În plus, dacă pisica vecinului îți provoacă pagube în curte trebuie să poți să dovedești acest lucru. Nu există prea multe șanse ca vecinul să se aleagă cu un dosar penal din această cauză, potrivit experților. În cel mai bun caz aveți posibilitatea să îl dați în judecată.

Daunele cauzate de pisici

Daunele produse de pisici care aparțin vecinilor sau care hoinăresc pot fi minore, dar ajung până la zgârieturi neplăcute pe mașină sau distrugerea grădinilor.

În astfel de cazuri, proprietarul poate solicita despăgubiri în instanță, dar trebuie să poată dovedi că pisica este vinovată. Astfel, stăpânii de pisici sunt obligați să vă despăgubească pentru pagubele provocate de animal.

Cel mai indicat este să discutați cu vecinul sau să găsiți dumneavoastră metode pentru a le ține departe de curtea dumneavoastră.

SURSA FOTO: Capital

Ce puteți face pentru a ține pisica la distanță?

Pisicile sunt sensibile la mirosuri, așa că iată câteva metode din popor (nu sunt dovedite științific) pe care să le încercați pentru a ține pisicile departe de grădină:

  • Plantați în grădină gălbenele, roiniță, lavandă, pelin.
  • Puneți coajă sau suc de lămâie și de portocală în jurul grădinii dumneavoastră.
  • Presărați zaț de cafea în jurul grădinii dumneavoastră.
  • Puneți farfurii cu oțet.

Alternativ, vizitați magazinul local de bricolaj și verificați gama lor de spray-uri de descurajare a animalelor, stropitori activate de mișcare și dispozitive de respingere a animalelor cu ultrasunete.