Pîslaru s-a referit la amendamentele aprobate luni de deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. 

"Riscăm să nu înţelegem un lucru elementar şi anume faptul că banii aceştia sunt bani pe care îi dau toţi românii pentru a putea să avem o ţară guvernată mai bine. Dacă tu iei banii aceştia şi îi dai discreţionar, cum îţi trece ţie prin cap, fără niciun fel de analiză, vei avea nişte bani care sunt luaţi din altă parte, adică drumuri mai puţine, spre exemplu", a arătat Pîslaru. 

El a susţinut că o astfel de decizie ar crea inechităţi pentru celelalte categorii de populaţie care nu vor beneficia de aceste sume. 

"Iar în momentul în care îţi asumi discreţionar lucrul acesta, fără să te intereseze care este impactul pe care îl poţi crea pe buget şi fără să te intereseze faptul că, în acest moment, România este o ţară stabilă economic şi pentru că a avut o politică precaută de cheltuire a banului public, atunci înseamnă că eşti iresponsabil. Acesta este cuvântul: iresponsabil. Eu am crezut totuşi că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluaţi. Nu mă aşteptam ca toţi să fie sfinţi în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă aşteptam la un pic de decenţă. Dar nu s-a învăţat nimic, nimic. Acestea sunt găleţile, sunt puii, este exact acelaşi lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin nişte dealuri pe care tu aproape că ştii sigur că nu poţi să le livrezi", a subliniat ministrul Muncii. 

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la OUG 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a susţinut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. 

"Vor fi între 3 şi 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanţei 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei creştere masă salarială decisă în anul acesta. Faţă de 57 miliarde masă salarială, creşte practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (…) Ca să ştim cum stăm şi, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta", le-a spus Pîslaru deputaţilor din comisii. 

Deputaţii din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază''. 

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei". 

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat. 

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017. 

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul. 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni, după şedinţa parlamentarilor, că acesta este un moment trist pentru România, cu miză electorală, rezultatul fiind "ceva nesustenabil". 

"Suntem într-un moment în care poate eu nu am experienţa politică să-l interpretez… Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu aşteptările şi credinţele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită şi aşteaptă să aibă o viaţă mai decentă", a spus Pîslaru. 

"Aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că discutăm de lucruri serioase, de un impact bugetar la o primă estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, adiţional peste intenţia iniţială a Ordonanţei 20. Este un act pe care de la început l-am pus sub semnul ilegalităţii pentru că nu ai voie şi nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilităţii fiscal bugetare care spune că cu 180 de zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii, pentru că se ştie că asta este o monedă electorală. Nimeni nu va putea spune că ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atâta timp cât partidele, mai ales cele care au rămas în sală, au avut tot timpul să facă aceste modificări ani de zile", a adăugat ministrul. 

Pîslaru a subliniat că discuţiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetară. 

"Discutăm despre 15% medie creştere adiţională în educaţie, undeva în medie 15% creştere la sănătate, deblocarea sporurilor la nivelul actual în plată, plus agenţii care şi-au pus salarizarea lor în mod special în această lege care nu are de a face cu agenţiile. (…) Ce am spus noi ca Guvern este că anul ăsta facem ce putem, de fiecare dată am spus că nu putem să facem tot, tot ce ar trebui să facem, dar am recunoscut problemele şi am spus aşa: vă dăm o perspectivă de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost ţinute sub preş şi aţi primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a învăţat, nu am învăţat nimic din lecţiile trecutului. Suntem în aceeaşi situaţie de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea în care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitenţilor de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adăugat el. 

AGERPRES