"Ultima oară când am avut o lege de salarizare unitară aplicabilă a fost în 1974. Din 1974 nu am mai fost capabili în această ţară să implementăm un sistem de salarizare unitară. Ei bine, vine guvernul tehnocrat şi mai întâi i se spune că trebuie să facă legea salarizării unitare. Apare acel efort pe care îl cunoaşteţi şi care a dus la numirea mea, după care, când eu am venit partenerii sociali ne-au spus explicit că nu ar trebui să ne băgăm pe o problemă care are un mandat mai lung şi că ar trebui să adoptăm rapid o ordonanţă de urgenţă care să rezolve disparităţile în câteva sectoare cum ar fi sectorul de sănătate, unde era vraişte complet din perspectiva salarizării, şi în alte câteva sectoare cum ar fi administraţia publică locală şi centrală unde aveam în acelaşi birou persoanele care aveau salariile diferite deşi aveau aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime", a spus Dragoş Pîslaru.
Ministrul a precizat că Ordonanţele de urgenţă care au fost adoptate au făcut lucruri bune în sectoare precum cel de educaţie şi cel de sănătate, dar că restricţiile bugetare nu au permis realizarea a ceea ce se putea face prin intermediul unei legi a salarizării.
"Ce cred eu că este mai mult aici în substrat şi îmi asum aceste lucruri este că nu toată lumea îşi doreşte această lege a salarizării unitare. Este foarte important să precizez acest lucru. Este mult mai simplu să ceri beneficii salariale pentru un grup restrâns de oameni decât să accepţi că există o lege a salarizării unitare care va bloca aceste lucruri pentru o perioadă de timp", a afirmat Dragoş Pîslaru.
Acesta a precizat că în condiţiile în care se adoptă o lege a salarizării unitare, revendicările de natură salarială sectorială se opresc pentru o perioadă lungă de timp.
"Dacă eu vreau să dau lucruri, ce îmi e mai uşor să fac? Să dau lucrurile ca să controlez pe cine am eu nevoie când am eu nevoie prin iniţiative legislative separate sau să dau o lege a salarizării unitare care oricum până când se va nivela va face pe toată lumea nemulţumită? Acesta e din perspectiva celor care dau. Din perspectiva celor care cer. Puneţi-vă în pielea unor lideri sindicali. Ca lideri sindicali, ce v-ar conveni, să obţineţi o nivelare şi să ştiţi că salariile respective nu se mai mişcă 5 -10 ani sau să aveţi în fiecare an posibilitatea să mai cereţi 5%, 10% şi să vă rupeţi cămaşa de pe dumneavoastră spunând că uite ce am obţinut pentru respectivul segment al administraţiei?", a spus Pîslaru.
Acesta a spus că la nivelul lunii noiembrie au fost colectate date pentru 966.094 de salariaţi care lucrează în instituţii şi autorităţi publice din totalul celor 1.189.921 de posturi ocupate. De la aceste cifre ar trebui pornit orice demers în realizarea unei legi a salarizării.
De asemenea, ministrul a spus că va sprijini orice demers viitor pentru realizarea unei legi a salarizării unitare, iar proiectul elaborat de Ministerul Muncii va fi postat începând de marţi pe pagina de internet a instituţiei. (Sursa: Agerpres)