Poliția Română utilizează peste o sută de pistoale radar Tru Cam

Poliția Română utilizează peste o sută de pistoale radar Tru Cam, echipate cu tehnologii complexe, pentru a detecta șoferii care depășesc limita de viteză. Aceste dispozitive permit interceptarea vehiculelor atât din față, cât și din spate.

Fiecare pistol radar utilizat de polițiștii români a implicat o investiție de aproximativ 13.000 de euro. Dispozitivele utilizează tehnologii avansate pentru a măsura viteza de deplasare în doar 0,33 secunde de la momentul „tragerii” de către polițist.

Cu alte cuvinte, niciun conducător auto nu va avea suficient timp să frâneze și să își reducă viteza înainte ca radarul să înregistreze viteza vehiculului.

În plus, pistolul radar Tru Cam este dotat cu un senzor anti-interferențe. El poate evalua chiar și distanța dintre vehicule.

Radar
Atenţie la pistoalele radar / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Nu poate înregistra viteze mai mari de peste 320 de km/h

Cu toate acestea, dispozitivul utilizat de polițiști pentru a detecta șoferii care conduc cu viteză excesivă are restricțiile sale.

Pistolul Tru Cam nu poate înregistra viteze care depășesc 320 de km/h.

În plus, nu poate măsura viteza dacă aparatul se află în mişcare. Aşadar, poliţiştii nu-l vor putea folosi în timp ce se deplasează cu maşina din dotare. Ca rezultat, polițistul care utilizează acest dispozitiv este obligat să nu-l schimbe din poziția inițială.

În plus, există și o limită maximă de distanță de la care pistolul radar poate detecta șoferii.

Kovacs Valer, agentul de poliție din Timiș, a cărui prezență a atras atenția a sute de mii de persoane pe rețelele sociale, a explicat cum funcționează dispozitivul.

Valer Kovacs a povestit că pistolul radar poate observa vehiculele până la o distanță de 1,2 kilometri. Kovacs a recomandat șoferilor să nu achiziționeze stații de emisie-recepție pentru a detecta radarul. De cele mai multe ori, locurile unde este amplasat radarul sunt anunțate pe panourile de pe autostradă.

Kovacs a subliniat că radarul poate înregistra viteza vehiculelor chiar și din spate. Asta poate duce la oprirea acestora de către alți colegi de patrulare. În context, șoferii nu vor știi exact motivul opririi.

„Pistolul vede până la 1,2 kilometri şi are o performanţă fantastic de bună. Dacă poliţistul care îl utilizează nu are probleme de vedere sau nu îi tremură mâna, până la 1,2 kilometri vă poate intercepta.

De asta am recomandat tuturor să nu vă achiziţionaţi tot felul de staţii de emisie-recepţie ca să transmiteţi unde e radarul. De multe ori e anunţat unde e radarul pe panourile de pe autostradă, dar şoferii nu se uită la anunţurile respective.

Gândiţi-vă că cel cu 270 (de km/h – n.red.) pe care l-am interceptat avea un panou cu 5-10 kilometri mai în spate şi nu a dat atenţie, dar la 270 de km/h nici nu putea să vadă panoul. Şi încă ceva.

Aparatul radar poate să vă ia şi din spate. După ce treceţi de mine se poate întâmpla. Şi de multe ori nici nu ştiţi de ce vă opreşte colegul şi aveţi dubii”, a declarat Valer Kovacs.