Adevărul despre pizza. Cât de sănătoasă este, potrivit unei noi cercetări

Adevărul despre pizza. Alături de alte forme de proteine vegetale, pizza poate contribui la o îmbătrânire sănătoasă, arată cercetări recente.

Știm deja că anumite alimente sunt foarte sănătoase, în timp ce altele pot provoca dezechilibre grave în organism. Cine ar fi crezut că pâinea și pastele, puse adesea pe lista neagră de nutriționiști, sunt benefice?

Un nou studiu medical sugerează că pastele, pâinea, cartofii și pizza au beneficii pentru sănătate, scrie DeseretNews.

Studiul a analizat modul în care aportul de proteine influențează îmbătrânirea

Publicat în ianuarie în Jurnalul American de Nutriție Clinică, acest studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts a examinat modul în care aportul de proteine influențează îmbătrânirea.

Ei au folosit sondaje colectate la fiecare patru ani din Studiul de sănătate de la Harvard. Datele au fost colectate pe o perioadă de 32 de ani și au inclus peste 48.000 de femei participante.

Cercetătorii au considerat participanții „vârstnici sănătoși” dacă nu aveau 11 boli cronice și și-au menținut funcția cognitivă, funcția fizică și sănătatea mintală.

Proteinele vegetale sau animale sunt mai bune pentru îmbătrânire?

Femeile cu un consum mai mare de proteine vegetale – definite în studiu drept proteine din pâine, pizza, fructe, legume, piure de cartofi, fasole, cereale și produse coapte – au avut cu 46% mai multe șanse de a fi sănătoase în timp ce îmbătrânesc, au observat cercetătorii.

pizza
SURSA FOTO: Dreamstime

Aceste femei aveau mai puține șanse să dezvolte afecțiuni precum diabetul, cancerul, bolile de inimă și scăderea funcției cognitive, la o vârstă mai înaintată.

Aceste rezultate nu au fost valabile în cazul participanților la studiu cu diete bogate în proteine animale, cum ar fi carnea, brânza, laptele și fructele de mare.

„Consumul de proteine la jumătatea vârstei a fost legat de promovarea sănătății la vârsta adultă.

De asemenea, am descoperit că sursa de proteine contează”, a spus autorul principal al studiului, epidemiologul nutrițional Andres Ardisson Korat, cercetător la Centrul de Cercetare a Nutriției Umane Jean Mayer USDA de la Universitatea Tufts.

Proteinele animale, risc de boli cronice

Korat continuă: „Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale, la jumătatea vârstei, plus o cantitate mică de proteine animale, pare să fie propice pentru o sănătate bună până la vârste mai înaintate.”

Cercetătorii au observat că proteinele animale au o legătură moderată cu mai puține limitări ale îmbătrânirii, dar consumul de proteine de plante are o asociere mai consistentă în general și beneficii mai puternice pentru sănătatea mentală și cognitivă, la bătrânețe.

„Cei care au consumat cantități mai mari de proteine animale au riscat să aibă mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină funcția fizică îmbunătățită pe care o asociam în mod normal cu consumul de proteine”, a mai spus Korat.

Proteinele vegetale sunt sănătoase pentru inimă

Consumul mai mare de proteine vegetale a fost legat și de scăderea nivelului de colesterol LDL („rău”), scăderea tensiunii arteriale și o inimă mai sănătoasă. Pe de altă parte, consumul mai mare de proteine animale a fost legat de niveluri mai mari de colesterol LDL și de tensiune arterială mai mare.

„Studiul nostru sugerează că o masă cu conținut scăzut de proteine, la micul dejun, are ca rezultat, prin intermediul pârghiei proteice, un consum excesiv de energie (grăsimi și carbohidrați)”, a declarat prof. David Raubenheimer, autor al unui alt studiu.

„Chiar dacă persoanele care început ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de proteine tind să mănânce pe parcursul zilei mai multe proteine după aceea (la prânz și la cină), ei nu compensează prea mult începutul cu conținut scăzut de proteine.

Astfel, la sfârșitul zilei, dieta lor are mai puține proteine și este mai bogată în grăsimi și/sau carbohidrați, decât la persoanele care încep ziua cu mese mai bogate în proteine”, a precizat el.